Kuus telemeest Sydneys

Eesti TV saadab Sydneysse viis reporterit: lisaks Ubale Lembitu Kuuse, Marko Kaljuveer, Helar Osila ja Ivar Jurtðenko. Kohale sõidab ka operaator Robert Vood. “Õppides Atlanta vigadest jätsime Tallinna vähemalt sama tugeva meeskonna,” märkis Uba. Spordireporteritest jäävad kodustuudiosse Tiit Rääk ja Anu Säärits, neid toetavad teiste toimetuste saatejuhid Riho Västrik, Marko Reikop ja Gunnar Paal.

“Atlantasse läksime helesinise unistusega: kõik reporterid kohale, küll Tallinnas töö iseenesest laabub,” meenutas Uba. “Paraku tuleb nüüd viga tunnistada.”

Võrreldes Atlantaga saavad teletegijad Sydneys veel ühe eelise. “Esmakordselt on meil võimalus teha oma kaameraga intervjuusid Eesti sportlastega ning neid samal päeval eetris näidata,” tõi Uba välja uuenduse.

Multikanaleid kasutavad ainult vaesed ja väikesed

Pilt võistluspaigast saabub aga Eestisse nagu Atlanta päevilgi viie multikanali kaudu. Kui Euroopasse saadetav kanal näiteks mõnest meid huvitavast jõuproovist pilti ei paku, ei saa ETV seda ka näidata. “Siin tuleb ausalt tunnistada: multikanalite kaudu töötavad ainult vaesed ja väikesed riigid,” märkis Uba.

Neli aastat tagasi tegi ETV vigu ka sellega, et kasutas multikanalite pilti ainult otseülekandena. Kui kaks tähtsat sündmust ajaliselt kokku langesid, ei saanud neist üht näidata. Nüüd tehakse Tallinnas ka salvestusi ning kui põhialal tekib sobiv paus, näidatakse linti teistelt aladelt.

Sündmustevaesematel päevadel on ETV loobunud öistest otseülekannetest, et vaatajat mitte liialt kurnata. Kuid näiteks kümnevõistlust saab Eesti televaataja algusest lõpuni jälgida.

Õhtul toimub kaks kokkuvõtvat saadet: olümpiastuudio ja olümpiatund. Neist viimane on pigem publitsistlikku laadi saade, kus Sydneys toimunust nii palju pilti ei näidata. “Et olümpia on üldrahvalik üritus, peame mõtlema ka vähem spordilembelise vaataja peale. Olümpiatund tuleb mitmekülgsem, võib-olla puhume juttu isegi mõne spordivihkajaga,” muigas Västrik.

Ants Põldoja