Julgemad suusajuhid räägivad, et rajatav Otepää-Tehvandi kompleks võiks kunagi kandideerida taliolümpia korraldamisele sama edukalt kui Lahti, Falun, Trondheim või Lillehammer. Ent risti keset suusafunktsionääride jumekaid plaane seisab mittetulundusühing Tehvandi Tervisekeskus, kellele kuulub kopsakas maatükk võtmepiirkonnas - otse suusaradade, lumetootmisala ja tulevase hüppemäe parkla all.

Supertehing proua Silviga

Kokku 85 hektarile kavandatud olümpiakeskuse süda on riigile kuuluv Eesti Olümpia-Õppetreeningkeskus "Tehvandi" ehk rahvasuus Pentagon, millele kuulub enamik loodava kompleksi territooriumist.

Mittetulundusühingu Tehvandi Tervisekeskus lõid eelmise aasta alguses metalliärimeestest miljonärid Artur Veisman ja Aleksander Semjonov ning Otepääl kinnisvaravahendusega tegelenud endine kahevõistleja Kuldar Aavik.

Mais napsas ärimeeste trio riigi spordikeskuse eest strateegiliselt ülisoodsas kohas asuva maa-ala. Kinnistu uute hüppemägede juures müüs neile 700 000 krooni eest õigusjärgne omanik Silvi Linnamägi. Piirkonnas, kus ruutmeetri hind küündib 50-100 kroonini, omandasid ärimehed maa vähemasti kümme korda odavamalt.

Vaid nädalaga kanti MTÜ Tehvandi Tervisekeskus uue omanikuna kinnistusraamatusse. Muuhulgas läks ärimeeste valdusse rahvasuus Hobuseraua nime kandev jupp suusarajast, kus on libisenud paljude maailma tippsuusatajate suusk.

Pentagoni meestele tuli tehing halva üllatusena. "Meil oli kindel kokkulepe, et ta müüb kinnistu meile," räägib keskuse direktor Jüri Kull, kelle sõnul oli prouaga juttu 600 000 kroonist.

Ametkond paneb veto

Suusaliidu peasekretäri Raul Kinksi sõnul on strateegilise asukohaga maatüki minek eravaldusse mõeldamatu ning lööks uppi auahneima spordiprojekti Eestis pärast olümpiaregatti. "Kui see nende kätte läheks, oleks suur jama," üldistab Kinks.

Lisaks peljatakse suusaliidus, et segane maaküsimus peletab eemale rajatise rahvusvahelised rahastajad. Pentagoni direktori sõnul kehtib põhimõte - kõik või mitte midagi. "Ei ole võimalik, et meie ehitame kõik välja ja keegi teine naudib neid vilju. Lööb jala ukse vahele ja lihtsalt ehitab hotelli," välistab Kull kooseksisteerimise eraomanikega sellel kinnistul.

Suusameeste lobby toimis. Juuni algul palus kultuuriminister Signe Kivi (Pentagon on kultuuriministeeriumi allasutus - toim.) ametlikus kirjas Otepää vallal sekkuda ja kasutada ostueesõigust. Ühtlasi lubas Kivi, et raha erakorraliseks kulutuseks leitakse keskvalitsuse kaukast.

20. juulil kandiski Otepää valla raamatupidamine vastavalt volikogu otsusele 0,7 miljonit krooni ühe Valga notari deposiitarvele, et takistada hüppemäge ümbritseva maa sattumist ärimeeste kätte.

Hüppemäelt kohtusse

Ehteestlaslikult jõudis vaidlus kohtusse. 14. septembriks on Tartu halduskohtus määratud istung, kus arutatakse Kuldar Aaviku kaebust, milles ta süüdistab valda eelarverahade ebasihipärases kasutamises ja ostueesõiguse ebakorrektses teostamises. Samasisulise avalduse sepistas Aavik ka kaitsepolitseile. "Seadust rikuti sellega, et kasutati valda riigi käepikendusena," on Aavik veendunud. "Pole valla asi suusarajatistele maad osta." Aaviku advokaadi Sirje Taela arvates võinuks riik maa õigusjärgsele omanikule üldse tagastamata jätta.

Otepää vallavolikogu esimees Jaanus Raidal otsuse õigsuses ei kahtle. Seevastu üllatab Raidalit, et ministeeriumi lubatud raha pole Otepääle jõudnud, mis tekitab valla eelarvesse kenakese augu.

Kultuuriministeeriumi asekantsleri Siim Suklese jutust selgub, et enne maasegaduse lõppu ei kavatse ministeerium raha üle kanda. "Jah, me ütlesime, et me kompenseerime selle," möönab Sukles. "Kuid enne tuleb vaidlus ära vaielda."

Kuldar Aaviku sõnul tegi riigile kuuluv Pentagon erakonkurendile lihtsalt üks-null ära. "Meie äriidee on rajada suusahüppemäe alla alpi- ja treeningkeskus 150kohalise hotelliga. Hotell oleks selline, et ühelt poolt rõdult vaatad suusahüpet ja teiselt poolt murdmaad," kiidab Aavik. Samas meenutab spordikompleksi detailplaneeringu kava joonistanud projekteerimisbüroo K&H juht Mart Hiob, et hetkel arutlusel olev plaan ei luba Aaviku kruntidele üldse mingeid hooneid ehitada.

Mäng Savi nimega

Tehvandi Tervisekeskus on kinnistusraamatu järgi vaidlusaluse maa omanik vähemasti kuni kohtuvaidluste lõppemiseni. "Ma ei saa aru, kas ta on rumal või üritab kelleltki midagi välja pressida," kommenteerib suusaliidu juhatuse liige Aivo Pärn, kes nimetab Aavikut "ebaõnnestunud sportlaseks". Kirgi küttev maatükk võiks sundvõõrandamisel riigile maksma minna kuni seitse miljonit krooni.

Aavik valmistub pikaks kaevikusõjaks. Juhuks, kui ta peaks kohtuvaidluse kaotama, on ta soetanud juriidilise "kindlustuspoliisi". Nimelt rentis ta endale kuuluva maa Otepää Suusaklubile, kes selle talle omakorda 99 aastaks tagasi rentis. "Need lepingud peavad 200 protsenti!" usub Aavik, et teda minema ei puksita.

Reformierakonna kontrollitava Otepää volikogu veto-otsuse tegelik niiditõmbaja on Kuldar Aaviku arvates riigikogu spiiker ja suusaliidu president Toomas Savi. Ärimehe kinnitusel tõmbusid tema metalliäris tegutsevad partnerid mängust välja just siis, kui selgus, et nad lähevad konflikti oravaparteiga.

Aaviku vandenõuteooria kohaselt mängib Savi hinnalist maad Favora tanklaketi asutaja Aivo Pärna kätte. Suusaliidu juhatusse kuuluv Pärn on Savi suvilanaaber Otepää külje all Tornimäel. Pentagoni suusakeskuse võtmekohtadel on Pärna endised alluvad Favorast, eesotsas keskuse direktori Jüri Kulliga, kes oli varem Favora kinnisvaradirektor.

Nii kultuuriministeeriumist kui Otepää vallast kinnitatakse, et Reformierakonna presidendikandidaat pole Tehvandi maaküsimusse sekkunud. "See on täielik vale, et keegi tahab seda maad endale kantida," kinnitab Aivo Pärn. "Aavik keerab oma tegevusega tuksi ainukese rahvusliku suusakeskuse!"

***

Vahetult enne lehe trükkiminekut helistab Kuldar Aavik, kes teatab, et nad on Pärnaga leppinud, ja nõuab tungivalt Savi aadressil tehtud süüdistuste välja jätmist.

Mihkel Kärmas