Lugupeetud kohtunik (loe: peaminister), lugupeetud kohtusaalis viibivad firma ETV aktsionärid (loe: Eesti Vabariigi kodanikud).

Minu kaitsealuse Aare Urmiga juhtus mõni aeg tagasi selline lugu nagu vanas vene anekdoodis. Otsustanud Gena ja Potsataja, et lähevad linna peale inimest peksma. Lepivad siis kokku, et kui tuleb vastu soniga tüüp, küsivad, miks läkiläkit pole ja annavad pasunasse. Tuleb tüüp läkiläkiga, siis küsivad miks soni pole. Ja jälle kohe pasunasse. Jalutavad siis natuke ja näe, vastu tuleb mees, kellel mütsi polegi. Potsataja ja Gena vaatavad korraks teineteisele otsa ja tormavad siis mehele kallale, ise karjudes: “Miks sa tõbras ilma mütsita ringi käid!”

Just sama keerulise skeemi mõtles Aare Urmi hukkamõistmiseks välja ka ringhäälingunõukogu.

Kaitsealusele tehti ülesandeks päästa ETV vaid rahalise poole pealt vaadates. Nüüd sai see sama ülesandepüstitus heaks põhjuseks talle pasunasse anda. Ma rõhutan: kaitsealusele ei ole kunagi selgeks tehtud, milliseid relvi ta ETV päästmiseks kasutada võib. Omanik ei ole kunagi määratlenud, mis on ETV ülesanne, mis on tegelik tellimus, mille peale omaniku raha võib kulutada. Et ei ole mõtet tellida asja, mida omanik (Eesti kodanikud) niikuinii mõnest teisest kanalist tasuta saab. Näiteks vormel 1 ülekannet.

Teha raha, tappa või toota. Väga selgelt sõnastas probleemi Hannes Võrno. Tuleb otsustada, milline on riigi tellimus: kas teha raha omanikule, kas tappa vabaturgu, või toota kindla suunitlusega teleprogrammi.

Mina, Tõnis Palts, kui 0,000068 protsendi ETV aktsiate omanik, annaksin ETV-le ülesande näidata seda, mida oleks vaja eesti riikluse säilitamiseks, meie eesti kultuuri edendamiseks ja mida me ei saa tasuta teistest telekanalitest.

Mõned olulised suunad, mida teised kanalid ei taga: tasakaalustatud uudised, omamaised meelelahutus-, kultuurisaated, lastesaated Hunt Kriimsilma laadis ja omamaine sport. Samal ajal ei peakski muretsema vaadatavuse suurte numbrite pärast. Inimesed vajavad kvaliteetse omamaise programmiga harjumiseks natuke aega.

Miks ma rõhutan omamaisust? Makstes televisiooni kaudu kodukootud kultuurisaadete eest, maksame samal ajal kodumaistele kultuuri tegijatele. Seda nimetakse ärikeeli sünergiaks. Üks pluss üks on kolm.

ETV-sse peaks jääma tööle kümme inimest. Neist üks on juhatuse esimees, teine sekretär. Ülejäänud kaheksa? Jagaksin need kaheks. Esimene grupp oleks saadete tellijad, teine grupp tehnikud. Viimaseid nimetaksin tumblerimeesteks. Miks just selle nimega, selle juurde tuleksin hiljem.

Ja see, lugupeetud kohtunik, et ETV-l pole raha, pole mingi jutt. Olukorras, kus aastas antakse riigi poolt 219 miljonit, on kohatu rääkida rahapuudusest.

Esimesed paar aastat saaks ETV end riigi eraldatu kõrvalt ka ise finantseerida. Müües maha hooned ja muu vara. Võlad saab varamüügist kindlasti kinni maksta. Ja saateid tuleb teha just niipalju kui on raha.

Siin tuleb mängu tellimuste grupp. Nemad koostaks peamiste saadete põhimõtted ja kuulutaks nende peale välja riigihanked. Riigihanke võitja teebki saadet näiteks ühe, kahe või kolme aasta jooksul. Kui hakkama ei saa võetakse uus firma. Saateid võib siis teha kas või kümme firmat. Need tulevad teletorni erinevatest suundadest raadiolinkide vahendusel. Teletornis istub üks kampsunis mees, kes kindlal kellaajal lülitab vastava saate edastaja suure lüliti abil ETV kanalisse. Just sellist suurt lülitit nimetati siis, kui ma veel raadiotehnikat õppisin, tumbleriks. Loomulikult on võimalik ka seda lülitamist automaatselt korraldada. ETV-s töötaks siis kuus inimest.

Armu anda, mitte hukka mõista. Härra kohtunik, ma tean, mis minu kaitsealuse süüdistaja ütleb. Tema peamine argument – Euroopas nii ei tehta. Lugupeetud kohtunik, ma sooviksin tuletada meelde, et kui te tõite käibele Eesti krooni valuutakomitee kaasabil, öeldi ka, Euroopas nii ei tehta. Aga tegite ikka ja otsus oli õige.

Ka seekord vajab Eesti oma ja õiget otsust. See õige otsus koosneks kahest osast: tunnistades tellija poolset ülesande püstituse puudumist, andestada minu kaitsealusele Aare Urmile ja maksta talle täpselt sama palju kahjutasu, kui sai Toomas Lepp. Ning teiseks: luua uus, väga väikse kollektiiviga ETV, kes tegeleb vaid riigihangete korraldamise ja tumbleri ümberlülitamisega. Sest vaid nii saab arvestada minu ja teiste väikeomanike tahet, et eesti riigi ja eesti kultuuri säilimise ja arengu jaoks kasutatakse meie nappe vahendeid võimalikult efektiivselt. Ja et me näeksime väikese Eesti kohta suuri saateid.

Maksumaksja Tõnis Palts asub alates tänasest Eesti Päevalehes regulaarselt kirjutama kommentaare maksumaksja raha raiskamisest.