Osaleda võis igaüks, kel taskus kõrgharidust kinnitav paber. Sest mida muud ühelt telejuhilt ikka nõuda ja tahta. Vähemalt nii leidis trikoovooru, vabandust, konkursi välja kuulutanud ringhäälingunõukogu. Et arvesse lähevad ka eilse kuupäevaga postitatud sooviavaldused, ei tea veel keegi lõplikult, kes kappasid esinduslikuks võistlusvooruks lagedale. Eestimaal ju jagub varjujäänud kõrgharidusega juhitalente.

Kuid sõltumata sooviavalduste postitamise kuupäevast julgen küll juba praegu ennustada, et ETV-le juhi otsimine lõpeb sellega, millega see otsing oligi määratud lõppema. Ennustan, et sooviavalduste ümbrikke avav ringhäälingunõukogu seisab peatselt lõhkise küna ees.

Mille peale nad diplomaatilis-poliitiliselt tunnistavad, et ükski end ETV juhi otsimise võistlusvooru ülessättinud isik ei vasta … Ei vasta – millele? Selle lõigu jätaks küll ringhäälingunõukogu sõnastada. Sest lisaks sellele ülestunnistusele, ennustan, teatab ringhäälingunõukogu, kuidas nad jätkavad otsinguid.

Ja kui kõik läheb nii nagu ennustan, siis on selge, et ühtlasi tunnistavad ringhäälingunõukogu liikmed taaskord saamatust ja oskamatust hallata ja suunata ETV-ga seonduvat. Ehk seda, kuidas vanaviisi enam ei saa.

Sest on üks pidevalt üle ääre ajav supp. Supp, mida peenemalt nimetatakse avalik-õiguslikuks televisiooniks. Selle supi ülemkokaks annab pidada poliitilist võimu. Ülemkokk määrab alamkokad istuma ringhäälingunõukogus. ETV juhid on selles supis vaid keedetavad, või väike vürts ülem- ja alamkoka näpuulatuses.

Kui visata sõnamäng nurka, siis, jah, tahan selgelt öelda, et ETV ja ETV juhtimine on poliitilise võimu lõksus. ETV ja ETV juht on poliitilised mängukannid.

Praeguse, järjekordse ja enneolematu telesebimise paradoksaalne kroon seisnebki poliitilise võimu vahetumises. Praegune ringhäälingunõukogu sündis eelmise poliitilise võimu turvil. Nüüd trügis lavale Keskerakond ja on iseenesestmõistetav, et Keskerakond tahab sõna sekka öelda ja oma meest vahele torgata.

Keskerakonna soovis ei ole midagi imelikku. See lihtsalt on nii. Et kui enne vaatasime uudiseid, kuidas Mart Laar sõitis jalgrattaga, siis varsti vaatame uudiseid, kuidas Siim Kallas ja Edgar Savisaar sõidavad jalgrattaga.

Kui nalja visata, siis on mul soovitus ka. Ringhäälingunõukogu liikmed võtku aga ette ja pangu ETV juhtimine külakorda käima. Et Villu Reiljan juhib nädala, siis Tiit Sinissaar siis Peeter Kreitzberg. Juhul muidugi, kui neil on kõrgharidust tõestav paber ette näidata.

Ringleb väide, kuidas püütakse auku pähe rääkida kultuuriministeeriumi kantslerile Margus Allikmaale, et ole hea mees, no tule ja võta see ETV. Millegipärast kipun arvama, et Allikmaa kuulub nende kõrgharitud inimeste hulka, kes näevad selle ametiposti praegust mõttetust. Ja neid on rohkem kui võistlusvooru trügijaid. Sest ületamata on põhimõttelised takistused.

Näiteks: kuidas tagada ETV (ja ka tema juhi) poliitiline sõltumatus ning kuidas rahastada ETV-d. Praeguse skeemi kohaselt on rahakott poliitilise võimu käes. Ja kelle käes on rahakott, see otsustab. Nii neid juhte selles supis keedetaksegi.

Ja milles on vaataja rõõm? Vaatajal on suhteliselt ükskõik. Jumala abiga on veel kanaleid, mida vaadata.