Nüüd tekib küsimus: mis ajab Ilmar Raagi nii pika viitajaga ärevile? Põhjusi võib olla kolm ja kõik nad ei pruugi seotud olla Raagi isikuga.

1. Koguneb programminõukogu

Juba sel laupäeval koguneb ETV laiendatud programminõukogu. Sellesse kuulub kaheksa meediainimest: Priit Hõbemägi, Sulev Valner, Margit Kilumets, Mihkel Mutt, Tiit Karuks, Tiia Teder, Jaak Lõhmus ja Rein Veidemann; kolm loovisikut: popkunstnik Hanno Soans, lavastaja Andres Noormets, muusik Timo Steiner; ning ajaloolane David Vseviov.

Programminõukogu liikmed retsenseerivad ETV viimase poole aasta programmi. Raagile igati mugavast seltskonnast võib mõni ka vastukarva silitada, eriti meenutades Ajalehtede Liidu tegevdirektori ülestunnistust Maalehes, et valimiste kajastamine oli seekord eriti ebaprofessionaalne. ETV poliitilise tasakaalu käsitlemise eelhäälestamiseks on Raagil vajalik appikarje vormis tehtud kaitserünnak: "Keskerakond ründab meid jälle!"

2. Valitakse uus ringhäälingunõukogu

Ees on ka uute ringhäälingunõukogu liikmete valimine Riigikogus. Raagi seni ETV juhina jäägitult toetanud Mõõdukatel ja Isamaaliidul valimistel väga hästi ei läinud ja nende roll ETV ja Raadio juhtorganis võib väheneda. Senine RHN-i esimees, kogenud ja igati tasakaalukas poliitik Tiit Sinissaar (Isamaaliit) kirja sisu enne selle RHN-is arutamist ei kommenteeri, sest avalik arutelu ETV poliitilise tasakaalu teemal nõrgestaks tema erakonna positsioone uue nõukogu valimisel veelgi. Samal põhjusel ei anna kommentaare Mõõdukad. Ka mina ja Tomingas kirjutasime kirja Raagile ja Sinissaarele selleks, et ilmseid probleeme kõigepealt ringhäälingunõukogus arutada.

Muide, RHN-is on esindatud kõigi peamiste poliitiliste jõudude esindajad, nii et mingid ühe erakonna jõuvõtted ei tule kõne allagi. Kui, siis liidus vaid mõne teise erakonnaga.

3. ETV vaadatavus

Uue RHN-i üks esimesi töid on selgitada ETV vaadatavuse drastilise languse põhjusi. Miks on Kanal 2 ja TV3 uudised vaadatavamad kui ETV kauaaegne lipulaev Aktuaalne Kaamera?

Ma ei ole kuulnud, et erakanalite uudistesaadete aadressil tehtaks etteheiteid nende poliitilise tasakaalustamatuse tõttu. Näib, et avalik-õiguslik televisioon on jäänud erakanalitele alla ühe oma põhifunktsiooni täitmisel – see on inimeste informeerimisel.

ETV valimissaate mäekõrgune allajäämine Kanal 2 valimisööle oli märk sellest, et ETV kaotab erameediale ka ühiskonna analüüsi pakkumises. Rahapuuduse taha peitu pugemine siin ei aita. Soovitaksin Raagil korraks ära vahetada ETV ebaõnnestumise harjumuspäraseks saanud põhjenduse (vähene rahastamine) ja tagajärje (küsitav kvaliteet), et ETV problemaatikat värskema pilguga näha. Raagil pole mõtet organiseerida umbkaitset seal, kus pole midagi kaitsta.

Meedia tervikuna peab ükskord lõpetama kõigi küsitavuste pareerimise viitega sõnavabaduse ebaseaduslikule piiramisele. See on demokraatiale sama ohtlik kui sõnavabaduse tegelik piiramine.

Samal teemal

• Ilmar Raag “ETV ei ole riigitelevisioon”, EPL 27.03