Oleneb, millisel tasandil tuleb ametiühingute huve kaitsta. Kahtlen sügavalt, kas riiklikus plaanis barrikaadidel olev ametiühinguliider kuigi edukas oleks. Seal on vaja liidrit, kes orienteerub hästi tänase päeva keerukates seadustes ja on vääriline vastane tööandjatele ja valitsusele läbirääkimistelaua taga. Sellist lõunamaist mudelit, kus ametiühingute liider juhatab tänaval vägesid, ma meil, näiteks sotsiaalkindlustuse arutamisel küll ette ei kujuta.

Ants Pauls, riigikogu liige (Res Publica), Narva Elektrijaamade endine juht

Ametiühing vajab eelkõige kogemustega inimest, oma ala tugevat tegijat. Minu aastatepikkuste kogemuste põhjal läbirääkimistest ametiühingutega Narvas võin öelda, et parim juht on see, kes on tugev rasketes läbirääkimistes, aga kui läbirääkimised on peetud ja kokkulepe saavutatud, siis suudab tagada ka kokkuleppe täitmise, kindlustada töörahu. Ametiühingud vajavad juhti, kellega saab läbi rääkida ja kes tagab rahu majas.

Kadi Pärnits, senine ametiühinguliider (Mõõdukad)

Kui teoreetiliselt vastata ja ideaaltüüpi otsida, siis peaksid ametiühinguliidris olema esindatud mõlemad pooled. Ta peab suutma tööandjate ja valitsusega läbi rääkida, aga ta peab olema ka esimene mees või naine barrikaadidel. Tänasel päeval ja ühiskonna tegelikke vajadusi hinnates on meil vaja ametiühinguliidrit, kes suurendaks ametiühingute tõsiseltvõetavust ja usutavust partnerite silmis ehk kes oleks suuteline töötajate nõudmiste nimel läbi viima streike.

Toivo Roosimaa, TALO esimees

Tulevikus peaksid ametiühingud rohkem läbirääkimistele keskenduma. Aga tuleb ka tagada, et kokkulepitust kinni peetakse. Vastavalt sellele peab ametiühingut ka juhtima. Ent lahus tuleb hoida klassikaline töölisliikumine töökohtade säilitamise nimel, mida võib viia barrikaadidele, ja hoopis teise käitumissüsteemi järgi tegutsev haritlaskond, kelle jaoks streik on äärmuslik protestivorm, mis annab kaugele signaali, et ühes riigis on strateegiliste ressurssidega (haritlastega) midagi väga mäda.