Eestis oli Kuusk viimati laval 80-ndate lõpus, Moskvas õppimise ajal, ja kammerorkestriga Mission 90-ndate alguses. Rootsi kolis ta 1991. aastal oma õe, samuti “Entel-tenteli” plaatidel laulnud Klarika õhutusel. Alguses sai Kirsti konkursiga koha Gävle orkestrisse viiulimängijaks, hiljem tõusis teiseks kontsertmeistriks ja 1995. aastal läbis edukalt Helsingborgi orkestri kontsertmeistri konkursi.

Kodune Helsingborg

Praegust kodulinna Helsingborgi kirjeldab Kirsti kui sümpaatset, 110 000 elanikuga paika, mis elamiseks ideaalne. “Helsingborg on just paras – mitte liiga suur ega ka mitte päris küla. Eriti hea on see, et Kopenhaagen kõigi oma suurlinna võimalustega on meist vaid 45 km kaugusel.”

Orkester, kus Kuusk mängib, on Helsingborgis ainus, selles on veidi üle 50 alalise liikme ja orkestri finantseerijaks on Rootsi riik. Orkestril on kuulsa rootsi arhitekti Sven Markeliuse kavandatud ja eelmise sajandi alguses ehitatud majas 900 kohaga ja suurepärase akustikaga kontserdisaal. Suurem osa kontserte antaksegi kas päris kodusaalis või linna lähimas ümbruses, aeg-ajalt esinetakse ka Kopenhaagenis, Malmös, Stockholmis ja Göteborgis.

“Helsingborg on põhimõtteliselt hea orkester, aga linn on siiski väike ja eks alati on oht, et satume poliitiliste otsuste meelevalda. Näiteks tuleb mõnel poliitikul idee, et paneme raha kokkuhoiu mõttes Helsingborgi ja naaberlinna Malmö orkestri kokku ja saame poole parema orkestri.”

“Olen Helsingborgis rahul, aga ma pole harjutamist lõpetanud ja ambitsiooni edasi pürgida jätkub. Ma ei ütleks, et näiteks Göteborgi orkestrisse pääsemine on mu eluunistus, ma ei usu, et neil on ilma Neeme Järvita väga suur tulevik, aga nii Taani raadiol kui Rootsi raadiol on näiteks väga head orkestrid…”

Ootamatu pakkumine ERSO-lt

Pakkumise kahel kontserdil ERSO esimese viiuli ametit proovida sai Kuusk alles novembris. “ERSO direktor Andres Siitan helistas, et ega ma 15. detsembriga algaval nädalal juhtumisi vaba pole, ja juhuslikult olingi. Mul oli nagunii plaan tulla jõulude ajal Tallinnasse ema vaatama, nii et tore kokkusattumus.”

“Ootan elevusega esimest ühist proovi ERSO-ga, olen neid viimase enam kui kümne aasta jooksul kuulnud ju ainult plaatidelt ja juhuslikelt videotelt. Solistina olen tegelikult kunagi ERSO ees isegi mänginud, aga nüüd on seal ju uus põlvkond muusikuid.”

Kuuse sõnul on ta Paavo Järvi käe all varem mänginud, esimest korda Örebros juba 1992. aastal. “Leidsin just ühe tolleaegse ühise foto. Kusjuures kavas oli täpselt sama Beethoveni 9. sümfoonia mis nüüdki.”

“Nii et dirigenti tean, teost tean ja pilli ka nagu oskan mängida – nüüd sõltub kõik sellest, kuidas ERSO-sse sulan, kuidas orkester mind vastu võtab. Nii et mõnes mõttes hüpe vette tundmatus kohas.”