Plaadi väljaandja Aarne Mõttuse sõnul on “Punk on surn’d” sari, kus kõik Eesti punkansamblid, ka vähetuntud bändid, saavad oma loomingut tutvustada. “Me ei sea mingeid reegleid ega tee mingit tsensuuri, ainus, mida eeldame, on meile toodud salvestuse vähegi normaalne kvaliteet,” märkis Mõttus. “Tuntumate kõrval juhiksin tähelepanu veel näiteks Pärnu seltskonnale IQ Zero, mis on kõva sõna, noorematest tegijatest ansambel Protest.”

Mõttuse sõnul on kogumiku väljaandmine tema jaoks hobi. “Mäletan, kui eriline sündmus see oli, kui 1992. aastal esimest korda omamängitud lugu kassetil ilmus. Tahan nüüd noorematele tegijatele samasugust võimalust pakkuda.”

Mõttuse kinnitusel ärgitas teda plaatide ja kassettide väljaandmisega tegelema ka see, et head muusikat ei olnud poes saada. “Kulud saab kaetud,” kommenteerib ta pungiplaatide tegemise kasumlikkust. Üle 200 eksemplari ei ole ta ühtegi pungiplaati veel müünud, lisaks paarsada kassetti. “Kahjuks pole Eestis kontsertidel plaatide ja kassettide müümise kultuuri, mujal on see rohkem kombeks.”

Pole ropud lood

Mõttuse sõnade kohaselt on Eestis punkbände tänapäeval arvukalt. “Suurem osa neist annab ka täiesti aktiivselt kontserte, lihtsalt laiema avalikkuseni nende tegevus eriti ei kostu. Ega Eestis ole ka väga kindlaid punkkontsertide toimumise paiku – kui, siis Tallinnas Von Krahli teatri baar ja Tartus Varjend võib-olla mingil määral. Bändide kontserttegevus on seetõttu üsna juhuslik.”

Eelarvamus, nagu oleks pungiplaat täis rämedaid tekste ja lausroppusi, ei vasta Mõttuse kinnitusel tõele. “Eks igal bändil on oma teemad ja mõned tekstid on ka ropud, aga üldistust selle kohta teha ei saa. Pungis on muidugi levinud kriitika inimeste lolluse vastu, aga ka näiteks poliitilise lolluse vastu.” Sari “Punk on surn’d” hakkas kassettidena ilmuma 1995. aastal ja Mõttus loodab, et tulevad ka järgmised kogumikud. “Punk-bändide albumite tegemine on natuke keerulisem, sest see eeldab bändi ja plaadi väljaandjate ühiseid investeeringuid.” Seni viimane album, mille Mõttus välja andis, on ZLO “Machopask.”