Nii nagu ta omal ajal mürgeldas Moskvas MRP-lepinguga, nii on ta nüüd asunud paljastama uut salaprotokolli, mille meie keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi töötajad olevat sõlminud kõige ilgemate vene mürgisegajatega. Näiteks keegi seltsimees Vladimir Pak, kes tegelevat, nagu ma aru sain, rõugete vallapäästmisega. Nagu mõni doktor Mengele! Või siis asutus nimega Vektor, kus nõukogude ajal valmisid Lippmaa jutu järgi kõige jubedamad keemiarelvad. Kõigi nende koledate inimeste ja ettevõtetega tegevat meie noored rahaahned teadlased koostööd.

Kuri geenius

Noored teadlased muidugi säärast kurja kuulsust pälvida ei taha ning tõrjuvad visalt vanahärra süüdistusi, andes läbi lillede mõista, et eakas akadeemik ajab lihtsalt jama. Meil, kõrvalseisjatel, on aga üsna lootusetu seda- sorti asjade kohta midagi arvata.

Me ju teame, et teadlased on võimsad ja suudavad teha nii head kui halba. Ja meie ei saa neid kuidagi mõjutada. Kui ikka hull geenius õmbleb kusagil mägilossis kokku koletise või käär-käe, siis ei jää meil muud üle, kui ummisjalu kolli eest põgeneda. Või siis pöörduda abi saamiseks mõne teise teadlase poole, kes leiutaks kiiresti tõhusa pommi, millega peletis õhku lasta.

Kohut ei mõista

Ennekõike tuleb karta muidugi just neidsamu füüsikuid, biolooge ja keemikud. Hajameelne ajaloolane või veidrikust idamaa keelte uurija on muidugi ka teadlased, aga täiesti ohutut tüüpi. Neile võib selja tagant kuklasse nipsu lasta või salamahti portfelli luku lahti klõpsata, nii et kõik paberid tänavale laiali lendavad ja koomiline professor peab neid juuste lehvides taga ajama. Aga keemiku või füüsikuga sellist vigurit teha ei tohi. Temal võib peituda taskus hüperboloid või purgike siberi katku pisikutega.

Seepärast ei julgegi mina asuda ei auväärse Endel Lippmaa ega ka tema auväärsete oponentide poolele. Teadlastega peab katsuma hästi läbi saada! Siis on nad lahked ja valmistavad vahel lisaks aatomipommidele ka mõne kasuliku viguri. Juba ühes vanas muinasjutus tulid kolm idamaa teadlast ühe väikese poisi juurde ning kinkisid talle mürri, mille kohta targad raamatud ütlevad, et see on kummivaik. Ei tea muidugi, mida laps selle leiutisega peale hakkas, aga kingitus tuli tänuga vastu võtta, muidu teadlased solvuvad. Teinekord toovad kaasa keemiarelva, vaata siis!