Saudi monarh oli usutavasti 84-aastane. Ar-Riyadi haiglasse viidi ta 27. mail ning alles eelmisel nädalal teatasid Saudi ametnikud, et kuninga tervis paranes pärast kahekuist haiglas viibimist. Kuninga paranemise puhul anti mitmetele vanglas olnud kurjategijatele amnestia.

Saudi Araabia kuningakoja teatel määrati riigi uueks monarhiks Fahdi poolvend, kroonprints Abdullah. Uueks kroonprintsiks saab praegune kaitseminister prints Sultan. Diplomaatide sõnul ei oota nad Saudi välispoliitikas kuningas Abdullah valitsemise ajal suuri muudatusi. Abdullah ajas kroonprintsina riigi igapäeva-asju alates 1995. aastast, kui kuningas Fahdi tabas insult.

Saudi Araabia on maailma suurim naftaeksportöör ja USA lähedane liitlane. Viimased kaks aastat on Saudi kuningriik või-delnud terrorirühmitusega al-Qaida, kes soovib lõpetada seitse aastakümmet kestnud kunin- gavõimu riigis, kus asub kaks islamiusu pühamat paika Meka ja Medina.

Saudi riigi looja poeg

Kuningas Fahd bin Abdul Aziz al-Saud sündis ar-Riyadis, mõ-ningatel andmetel 1921. aastal. Tema isa oli kuningas Abdulaziz bin Abdulrahman al-Saud, moodsa Saudi Araabia esimene monarh ja riigi looja. Fahdi sünni ajal lõpetas tema isa Saudi võimu koondamist Araabia poolsaarel.

1932. aastal oli Fahd oma isa kõrval, kui see ametlikult allkirjastas Jeddah’ leppe ja asutas sellega Saudi Araabia Kuningriigi. 1953. aastal sai Fahd Saudi Araabia haridusministriks. Samal aastal juhtis ta oma esimest riigivisiiti ja käis kuninganna Elizabeth II kroonimisel. 1962. aastal sai Fahd riigi siseministriks, viis aastat hiljem teiseks asepeaministriks.

25. märtsil 1975 tappis tollase kuninga Faisali nõbu monarhi ja kuningaks sai Khalid. Fahd oli võimujärjekorras järgmine ning ta sai kroonprintsiks ning esimeseks asepeaministriks. Khalidi võimu all nähti Fahdi aga faktilise peaministrina. Kui kuningas Khalid 13. juunil 1982. aastal suri, astus Fahd Saudi Araabia troonile.

Fahdi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 32 miljardit naelsterlingit, tal oli seitse paleed Saudi Araabias, loss Prantsuse Rivieras, isiklik Boeing 747 ning kaks jahti. Fahdil oli teadaolevalt kolm naist ja 12 last.

Kuningas Fahdi surma järel tõusis naftabarreli hind eile üle 61 dollari. Saudi Araabia uueks kuningaks määratud kroon-prints Abdullah ei muuda usutavasti riigi pikaaegset nafta-poliitikat, mis peaks kind- lustama, et üleilmne turg oleks hästi varustatud, sõnas üks Saudi allikas eile. “Ma olen kindel, et miski Saudi Araabia naftapoliitikas ei muutu,” kinnitas allikas Reutersile. Naftahind on aastaga tõusnud 40 protsenti.