Meeste viimasest kontrollvõistlusest on möödas kaks nädalat. “Täna näeme, mis seisus võrreldes teiste suusatajatega oleme,” lausus Alaver. “Kõik peaks olema korras, haigused pole mehi kimbutanud.”

Olümpiavõitja Andrus Veerpalu ütles, et on võrreldes kahenädalataguse katsevõistlusega paremaks läinud. Ta tunnistas, et hooaja esimene MK-etapp on alati eriline. “Kõik on kohal, näen, mida suudan ja mis seisus on teised,” ütles Veerpalu ja lisas, et tahab jõuda vähemalt esikümnesse.

Rajale pääseb Veerpalu poolteist minutit pärast suurkonkurenti Frode Estilit Norrast.

Jaak Mae ütles kolm nädalat tagasi Soome laagrisse sõites, et ei tunnegi hooajaeelsetes treeningutest väsimust. Eile ta enam nii värske polnud. “Treening ongi selleks, et väsida,” lausus ta. Mae läheb püüdma vähemalt kohta 30 parema hulgas. “Tagapoole jäämine oleks selge ebaõnnestumine,” nentis ta.

Beitostųlenis viimase kolme päevaga ette valmistatud 3,2 km pikkune valdavalt kunstlumerada on tehniliselt nõudlik. “Tehnilistelt parameetritelt on rada kerge, kuid see on petlik,” ütles Alaver. “Seal on järsud kurvid keeruliste tagasipööretega, mis nõuavad palju kiirendusi ja pidurdamisi. Ringi tuleb läbida viis korda ja see pole kerge ülesanne.”

Eile rada proovinud suusatajate arvates võiks rajapõhi olla veidi tugevam. Kuid arvestades, et eemisel nädalal polnud Beitostųlenis võimalik suusatada, on norralased saanud hakkama korraliku tööga.

Tänaseks lubas ennustus päikesepaistelist paari miinuskraadiga talveilma. “Tingimused ei tohiks olla keerulised,” ütles Mae.