Londoni zooloogiaühing käivitas programmi, mille raames võeti erikaitse alla evolutsiooniliselt eraldiseisvad ja ülemaailmselt ohus olevad loomaliigid.

Seni on tunnustatuim ohustatud loomaliikide nimekiri koondatud punasesse raamatusse, mida 1963. aastast koostab rahvusvaheline looduse ja loodusvarade kaitse liit. Mullu kuulus sinna 40 168 looma- ja taimeliiki, lisaks veel 2160 alaliiki, kusjuures ohustatuiks peeti neist 16 118.

Zoloogiaühing leidis nüüd, et paljud loomaliigid ei ole väljasuremisohu eest piisavalt kaitstud. Uue kriteeriumi alla mahutati 564 liiki ning sada ohustatuimat pandi veel järjekorda. Uue jaotuse tegi võimalikuks nn supersugupuu koostamine, milles loomaliikide evolutsiooniahel üritatakse selgemini välja joonistada. 

Ohustatuse esikoht anti järvevaala nime all tuntud Jangtse jõedelfiinile (Lipotes vexillifer), kelle päritolu seostavad Hiina legendid uppunud printsessiga, kuid hoolimata rahvusvahelisest tahtest looma kaitsta, ei ole Hiina võimud selleks midagi ette võtnud. Veel 1980. aastal loendati 400 selle liigi esindajat, 1999. aastal vaid 13, mullu aga ei suudetud Jangtsest enam ühtegi jõedelfiini leida.

Teisele kohale asetas ühing söör David Attenboroughi järgi nime saanud pikakoonulise sipelgasiili (Zaglossus attenboroughi), kes avastati 1961. aastal Uus-Guinea saarel. Hiljem pole ta ennast inimestele näidanud.

Jõekaldajäneseid (Bunolagus monticularis) elab Lõuna-Aafrikas Karoo kõrbes ligi 250 isendit ja nende asuala on niisutustööde tõttu järjest kahanenud. Lisaks on see liik jänese kohta vähese sigivusega, mis teeb temast ühe ohustatuma loomaliigi maailmas.

Õnnelikud taasleitud

Kuuba ja Haiti pilukoonud (Solenodon cubanus ja Solenodon paradoxus) on järgmistel kohtadel. Kuuba liiki peeti juba väljasurnuks, kuid 2003. aastal nähti jälle üht selle esindajat. 

Sumatra ninasarvikuid (Dicerorhinus sumatrensis) on alles ligi 300, mustade ninasarvikute (Diceros bicornis) arv kahanes 96 protsenti ajavahemikus 1970– 1992, mis teeb mustast ninasarvikust ülimalt ohustatud liigi, hoolimata sellest, et neid on alles veel  3610 looma.

Baktria kaksküürkaameleid ehk baktriane (Camelus bactrianus) leidub vaid neljas Hiina kohas, kokku 1000 isendit.

Põhja-Austraalia karvase ninaga vombateid (Lasiorhinus krefftii) elab praegu ühes koloonias Queenslandis kõigest 115.

Sumatra vöötküülikut (Nesolagus netscheri) oli viimati nähtud 1930. aastatel, kuid 1998. aastal juhuslikult kaamera ette sattunud isend kinnitas, et välja surnud nad veel ei ole.

Vaata ka:

www.edgeofexistence.org