Kirjastuses Fantaasia on raamatukaante vahele jõudnud mõningad ajaviitelised tõlkelood tüüpilisematest inimesega pidevalt kokku puutuvatest loomadest. Täpsemalt on kõne all kasside, koerte ning hobuste olemuslik mitmekesisus ja seikluslik loomus.

“Parimad hobuselood” ei ole sugugi nii loomakeskne raamat, kui võiks eeldada – teemakontsentrid paiknevad enamjaolt hoopis mujal. Nõnda võib siit leida hasartse kirjelduse traagilisest rebasejahist, mille käigus kuidagi juhuslikult toimub mähkumine võidusõidu ülevusse. Ja kui jutustatakse rodeost, siis on põhitähelepanu all hoopis inimeluga manipuleerimine, kihlvedudega seotud intriigid, võimalike pettuste sepitsemine ja nende tühistamine. Esile on toodud ka vastuolud nii looduslikes kui ka sotsiaalsetes olustikes. Üsna detailselt ja usutavalt kirjeldatakse ka hobustes peituvat graatsiat, puhtakujulist ilu ning siirast loomust. Raamatu pikim lugu, mille puhul võib mittepolüglotist lugeja jaoks häirivaks osutuda võõrkeelsete fraaside tõlke puudus, pakub ka aimatavat maastikupanoraami, samuti pühendatakse lugeja aegumatutesse treeningusaladustesse, legendaarse treeneri kaudu heietatakse paatosega läinud aegadest.

Kui hobuselugusid võib vaadelda valdavalt realistlikena, siis kasside puhul tuleb mängu ka muinasjutulik fantaasia ja mõningane absurdinihestuski. Ülekaalukalt on kujutatud kasside väärikaid iseloomuomadusi, mistõttu ilmneb üksjagu hüperboliseeritud sentimentaalsust ja ülimat emotsionaalsust. Hingeliselt võib inimest ja kassi siduda katkematu usaldus ja sügavaim sõprus, samas võib see loom esineda ka halastamatu võimupositsiooni püüdjana, enese autoriteedi tõsikindla ja karmikäelise maksmapanijana.

Kasside kaudu on edastatud lõbusaid seiklusi, indiaanlaste loodusläheduse ja tsivilisatsiooni opositsiooni, inimlikku tühisust, lootuste räbaldumist ja ootuste tühistumist, pühaliku olemuse traagilist allakäiku. Samuti ilmneb ühest pisut naiivse hõngu ja moraliseeriva alatooniga jutust, kuidas kass võib juhatada tõeliste vaimsete väärtusteni ja hingeliste keerdkäikude adumiseni, millega käivad kaasas ka religioossed mõtisklused ja inimese eneseleidmine.

Siinkohal on sobilik mainida, et raamatus on just nimelt kollane kass omandanud üsna märgilise tähtsuse. Kass võib olla lihtne koduloom, filosoof, igavene esteet või pöörane metslane, kuid igal juhul on ta ekspert oma tahtmise saamises. Kohati on kasside tavapärase eluoluga üsna hõlpsalt ühendatud mingi maagiline hõng, mingi hiiliv salapära.

Ambivalentsed koerad

Koeralugude puhul on looma olemus avatud tihtipeale mõne teise loo taustal, näiteks on kujutatud kriminaallugu, milles ilmneb inimlik kahepalgelisus, kuid sellest kumab läbi ka koerte lõputu ausus ja truudus. Või perekonnalugu, milles liigsest armastusest rikutud koer tekitab kuristiku vanemate ja laste vahele. Ilmneb ka sotsiaalsete olude peegeldus: Broadway tänavad kontrasteeruvad vaikusest ja rahust kantud põllumeheeluga Sˇoti mägikülas, loomade omavahelise konkurentsi kaudu kulgeb ilmekas paralleel ühiskondlike klassivastuoludega.

Koertesse suhtumist on edasi antud kohati üsna ambivalentselt. Koer võib olla ühtaegu põlatud sissetungija, trikitav hulkur, kes teenib raha rahva lõbustamisega, õiglust jalule seadev politsei abiline, heade kommetega ja väärikas kõrtsivalvur, traagikat külvav perekonnalõhestaja või hoopis erakliku maamehe elupäästja, ainus sõber ja elu rõõmuallikas, mis tingib parajalt lihtsameelse, kuid põhjusega täieliku koera ülistamise.

Läbivaks võib pidada küsimust, kas koer on pelgalt loom või ka midagi enamat. Osalt on koerad, kelle silmadest peegeldub vaimutugevus, justkui inimesed. Teisalt aga võivad nad olla suisa paremad, kuna neil on südamed, inimestel pidavat olema vaid hinged. Kõigutamatuks jääb aga see, et närivas üksinduses on koer parim kaaslane, kelle tegutsemist ajendab täielik altruism.

Ettevaatuse mõttes ei tasuks pealkirju täht-tähelt võtta, aga tuleb siiski tõdeda, et kõigis kolmes raamatus leidub omajagu mõnusaid pärleid.

PARIMAD HOBUSELOOD

PARIMAD KASSILOOD

pARIMAD KOERALOOD

Tõlkinud

Eva Luts

Fantaasia