Viiuli, mis on tuntud kui “Solomon, Ex-Lambert”, sai endale oksjonil osalenud anonüümne pakkuja, teatab BBC.

Anonüümseks jäänud ostjat esindanud kauplemisagent Ric Heinl sõnas, et oksjonil toimus arvestatav kauplemine. Heinli arvates on viiuli väärtus tunduvalt kõrgem, kui tema poolt esindatav ostja selle eest välja käis.

Antonio Stradivari poolt tehtud viiulid on kollektsionääride seas kõrgelt hinnatud ja oksjonitel müüakse neid väga harva.

Christie oksjonimajas müüdud viiul sai oma nö. nime “Solomon, Ex-Lambert” selle kahe viimase omaniku järgi, kelleks olid plaadifirma Vanguard Records asutaja Seymour Solomon ja Briti orkestri viiuldaja 1920 – 30-datel aastatel Murray Lambert.

Christie oksjonimaja teatel pärines kõnealune viiul Antonio Stradivari “küpsest perioodist”.

Oksjoniamaja andmeil on viiuli selged kontuurid, suurepärane kumerus ja kvaliteetsed materjalid säilinud, mis põhjendab instrumendi jõudu, kõlalisust ja tonaalset tasakaalu, mille poolest meister Stradivari tuntud oli.

Stradivari valimistatud instrument “The Hammer” müüdi eelmisel mail toimunud oksjonil rekordilise 3.54 miljoni dollari eest. 

Imepillide autor Antonio Stradivari sündis 1644. aastal Itaalias. Lisaks viiulitele tegi ta veel harfe, kitarre, vioolasid ja tšellosid – kokku üle 1100 instrumendi. Tänapäeval on ekspertide arvates säilinud umbes 650 Stradivari pilli.