Muuseumi ehitamise algust tähistaval avatseremoonial osaleb Poola peaminister Lech Kaczynski ning sellega tähistatakse ka enam kui 1000 aastast juutide ajalugu Poolas, kirjutab BBC.

Enne Teist maailmasõda oli Poola koduks hinnanguliselt 3.5 miljonile juudile, kellest ligi 400 000 sunniti natside poolt elama Varssavi getosse ning paljud sealsetest elanikest tapeti sõjaajal natside poolt. Praegu elab Poolas hinnanguliselt 100 000 juuti.

Holokausti ajal tapetud ligi kuuest miljonist juudist ligi pooled neist olid pärit Poolast, kus asusid sõjaajal mõned natsi-Saksamaa kurikuulsad surmalaagrid nagu Auschwitz-Birkenau, Treblinka ja Sobibor.

Rajatav muuseum ehitatakse Varssavi getosse natside ülemvõimule vastupanu osutada suutnud juutidele pühendatud mälestusmärgi vahetusse lähedusse.

Muuseum võtab fookusesse nii juutide kogukonna ajaloo Poolas, mis ulatub tagasi kümnendasse sajandisse kui natside okupatsiooni ja holokausti.

Rajatava muuseumi ehitustööd võtavad kõigi eelduste kohaselt aega umbes kaks aastat ning muuseumi ametlik avamine on planeeritud aastale 2010.