Maailmapank esitles teisipäeval raportit, mis analüüsib 212 riigi valitsemise kvaliteeti aastatel 1996-2006, kirjutab Kommersant.  Halvemuse poole liiguvad näiteks Valgevene, Boliivia ja Elevandiluurannik, paremuse poole Rwanda ja Tadžikistan.

Venemaa möödunud kümnendi jooksul edusamme teinud ei ole, leiab uuring, mis asetab Venemaa lähestikku selliste kurikuulsate režiimidega nagu Venezuela ja Iraan.

Viimase kümne aasta jooksul pole valitsemine muutunud peale Venemaa ka näiteks Itaalias, Vietnamis, Brasiilias, Indias ja Hiinas.

Venemaa riikliku juhtimise akadeemia juht Vladimir Mau leiab uurimust kommenteerides: „Valitsemine ei ole Venemaal halvenenud – ja jumal tänatud sellegi eest.”

Maailmapanga uuring põhineb näitajatel, mis mõõdavad hääleõigust, aruandekohuslust, poliitilist stabiilsust ja suurema vägivalla ja terrori puudumist, valitsuse efektiivsust, seaduste järgimist ja kontrolli korruptsiooni üle. Uuringus vaadeldi kümnete tuhandete majapidamiste ja firmade vastuseid ja arvesse võeti ka valitsusväliste organisatsioonide ja avaliku sektori ekspertide arvamusi.

Maailmapanga uurimuse üks autoritest Daniel Kauffmann leiab: „Hea uudis on see, et mõned riigid, sealhulgas mõned Aafrika vaeseimad riigid, on otsustanud edasi liikuda ja näitavad sellega maailmale, et suhteliselt lühikese ajaga – vähem kui kümnendiga – on võimalik valitsemist arendada.”