Eesti muusikasuvi on kirju nagu supermarketi puuviljalett. Üritusi ja kontserte jagub igale maitsele ning üsna tihti juhtub, et ühe festivali jooksul rahuldatakse palju erinevaid muusika-isusid. Juba traditsiooniliseks saanud suvine Tabasalu Jazz Fest pakkus muusikat nii Ïanri konservatiivsema poole austa-jatele kui ka neile, kes huvituvad dÏässi uuenduslikumast poolest.

Kui Rannamõisa kiriku õpetaja Aare Kimmel avaldas reede õhtul enne Hedvig Hansoni kontserdi algust lootust, et ehk leiab mõni inimene ka kontakti jumalaga, siis oli tal õigus. Hansoni laul, Andre Maakeri kitarrikäsitsus ning nendega ühinenud Siim Aimla saksofonimäng lõid otseühenduse muusikajumalaga.

Hanson tõendas esimese loo, Urvastest pärit igivana rahvalaulu ajal, et ta hääl on piisavalt tugev laulmaks ilma mikrofonita. Ehk olekski olnud parem, kui ka ülejäänud kontsert kõlanuks võimenduse kaasabita.

Nagu Tabasalu Jazz Festi eestvedaja Kalev Konsa laupäeval Jaak Sooääre kvartetti sisse juhatades märkis, ei juhtu just eriti sageli, et dÏässifestivalidel saab kuulda kõige traditsioonilisemat dÏässi. Sooäärele, kelle nimi ei vaja Eesti muusikamaailmas tutvustamist, lisaks astus üles veel üks Soome noorema põlvkonna lootustandvamaid saksofoniste Mikko Innanen. Koos Tanel Rubeniga trummidel ning Ville Herralaga bassil improviseerisid nad laundÏilikult näiteks Duke Ellingtoni ja Charles Minguse loomingul.

Robert Jürjendali, Tõnis Leemetsa ja Mart Soo ehk Weekend Guitar Trio kergelt psühhedeelsete sugemetega dÏässi kuulates saab ainult imestada, et sellist muusikat on tõesti võimalik teha kõigest kolme kitarri ning elektroonikaga, haarates kuulaja nii täielikult muusikasse.

Peaesineja kaotatud pagas

Peaesineja oli Stacey Kent koos abikaasa Jim Tomlinsoni kvartetiga. Kent on üks neid eluloterii võitjaid, kes avastas tänu juhusele oma tõelise kutsumuse ning leidis lisaks kõigele ka elu armastuse. Oli näha, et ta on õnnelik. Iga artist ei suudaks oma pagasikaotust nii kergelt võtta ja esineda reisiriietes isegi säravamalt kui kõige uhkemas õhtutualetis.

See Ameerikast pärit, ent rohkem Suurbritanniaga seostatav dÏässilauljatar näitas, et ainus ehe, mida tarvis, ongi hääl. Ning Kenti hääl on selge ja helisev nagu mäekristall.