"Eksivad need, kes arvavad, et rahvusvahelised jõud on siin militaarse kasu pärast. Siinolemisel on sügavam mõte. Meie kohus on aidata Afganistani riiki, et ta suudaks iseseisvalt enda jalgadele tõusta," ütles Aaviksoo Lõuna-Afganistanis teenivaid Eesti kaitseväelasi külastades.  

"Töö, mida siin teete, on ülimalt tähtis ja vajalik Eestile ja meie riigile," üles Jaak Aaviksoo."Jaksu ja jõudu teile, tulge kõik tervelt koju tagasi," soovis kaitseminister kohtumise lõpus Eesti kaitseväelastele.

Sel nädalal Afganistanis ametlikul visiidil viibiv kaitseminister külastas Lõuna piirkondlikku väejuhatust, mille alluvuses teenivad ka Eesti üksused ja sai ülevaate käimasolevatest operatsioonidest.

Lisaks külastab kaitseminister rahvusvaheliste julgeoleku abijõudude peakorteris teenivaid Eesti ohvitsere ja allohvitsere.  Kaitseminister kinkis Eesti kaitseväelastele isiklikuks kasutamiseks käekellad, mis tavaliselt kuuluvad erivarustuse juurde.

Afganistanis teeniva Eesti kaitseväe kontingendi ülem on kolonelleitnant Paul Vaha. Suuremad Eesti kaitseväe üksused Afganistanis on praegu kapten Andrus Merilo juhitav 80-liikmeline motoriseeritud jalaväekompanii ESTCOY-4, kapten Harri Terase juhitav 11-liikmeline demineerimismeeskond EODT-10 ning kapten Sven Pooli juhitav 18-liikmeline logistikutest koosnev tagalatoetusmeeskond.

Rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude peakorteris teenib kolm Eesti kaitseväelast, sama palju lennuvälja lennuteenindusmeeskonnas. Mõned teistesse rahvusvahelistesse staapidesse lähetatud kaitseväelased on samuti suunatud rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude peakorterisse.

Eesti kaitsevägi osaleb Afganistani operatsioonil alates 2003.aastast.  2005. aasta 7.septembril pikendas Riigikogu Eesti kaitseväelaste osalemist selles operatsioonis kahe aasta võrra, kokku kuni 150 kaitseväelasega.