See on kahtlemata teretulnud uudis, et Venemaa uurijad on ajakirjanik Anna Politkovskaja mõrva eest vahistanud 10 inimest.  Tore oleks ka see, kui lahenduse saavad ka Ameerika ajakirjaniku Paul Glebnikovi ja Vene keskpanga asejuhi Andrei Kozlovi mõrvad. Just seda nimelt Vene peaprokurör Juri Tšaika hiljuti teatas. Kuid andke meile andeks, kui me skeptiliseks jääme. Nimelt on asjaloos lihtsalt liiga palju „tavalisi kahtlusaluseid” ja Venemaa õigussüsteem on liiga tihkelt Putini käpa all, et me saaks Venemaa kohtupidamissaavutusi tõsiselt võtta.

Kahtlemata on võimalik, et mõrvad panidki toime need mehed, kellest Tšaika seda väitis: professionaalsed Tšetšeenia tapjad, öösiti teist töökohta pidavad võmmid ja allumatu luureohvitser. Venemaal on küllaga selliseid tüüpe ja venelased on valmis omaks võtma: jah, just sellised palgatigi tapatöödeks.

Peaprokurör Tšaika tegi teatavaks ka tõelise pommuudise: mõrvad kavandanud superkurjam olevat keegi eksiilis olija, kes tahab härra Putini suhtes kibestumist külvata ja kaost tekitada. Tšaika teadaanne kordas juhtumisi seda, mida Putin ise juba kolm päeva pärast Anna Politkovskaja mõrva teatanud oli. Nimelt avaldas Putin toona arvamust, et ajakirjaniku mõrva taga on põgenikud, kes ei kohku maailmas Vene-vastase meeleolu tekitamiseks tagasi ka inimohvitest.

Kaks meest, kes Tšaika ja Putini kirjeldusele kõige paremini vastavad, on oligarh Boriss Berezovski ja tšetšeenide liider Ahmad Zakajev. Mõlemad mehed kritiseerivad oma Londoni eksiilist vihaselt Putinit.

Putini vihjed ei leidnud siiski Läänes suurt poolehoidu. Lääne süüdistamine on nimelt juba Nõukogude ajast saati pruugitud võte siis, kui midagi väga valesti on läinud. Lääne juhid hakkasid nõudma, et Putin leiaks Politkovskaja tõelised mõrvarid ja lõpetaks oma kriitikute massitapmised. Need nõudmised muutusid järjest häälekamaks, kui veidra polooniumimõrvaga saadeti teise ilma Aleksandr Litvinenko.

Siis järsku saidki kolm kõige kurikuulsamat mõrva lahenduse ja nende korraldajateks osutusidki needsamad superkurjamid, keda Putin kogu aeg kahtlustas. Miilits tõmbas võrgu kokku ja sinna jäid, nagu ikka, tšetšeenid ja korrumpeerunud miilitsad - ja siis usutavuse tõstmiseks sekka visatult üks ülekäte läinud spioon. Nad võivadki süüdi olla, ja sel juhul loodame me siiralt, et peaprokurör toob kohtusse piisavalt tõendeid.