Kristo Käo ja Jorma Puusaagi värske CD-album “Kiss on the Water” sisaldab hispaania viiside kõrval rohkesti seni esitamata eesti muusikat, andes näiteks plaadi nimiloo autorile Tõnu Kõrvitsale esimest korda võimaluse kuulda kitarriduette, mille ta 15 aastat tagasi kirjutas.

“Kui Kõrvits meie salvestust esimest korda autoraadiost kuulis, pidas ta ehmatusest auto kinni ja jäigi kuulama – temal olid ainult noodid,” räägib Käo. “Peeter Prints on kirjutanud palju kitarrimuusikat, aga salvestatud polnud seni midagi, Robert Jürjendali mõlemad lood on ka esmasalvestused…,” lisab kitarrist.

Eesti autoritest on CD-l esindatud veel Margo Kõlar, Tõnu Laikre ja Tauno Aints. Aintsi orkestrile ja elektrikitarrile kirjutatud pala “Kergelt vaevatud” seadsid Puusaag ja Käo kahe klassikalise kitarri jaoks ümber. “Mulle meeldib klassikalise kitarri heli, aga ei meeldi, kui seda liiga tõsise näoga mängitakse, justkui oleks see teab kui kõrge kunst,” muigab Eesti kitarriseltsi esimees ja muusikaakadeemia kitarripedagoogika õppejõud Käo.

Tulekul kitarripidu

“Kui elektrikitarri kuuleb vabas õhkkonnas, siis klassikalist kitarri kuulatakse hinge kinni hoides ja käed süles kuskil kõval toolil kannatades. Seda peab proovima muuta!”

“Väga stiilne plaat,” kiidab Käo ja Puusaagi omaaegne õpetaja Heiki Mätlik, nentides, et kui kitarriduo plaate on Eestis vähe tehtud, siis kohaliku kitarrimuusika salvestamine on veelgi haruldasem. Ka juhib Mätlik tähelepanu õnnestunud helireÏiile, mis lubab täiel määral nautida mängijate ja nende Eesti ja Hispaania meistripillide eri palgeid.

Elavas esituses saab “Kiss on the Waterit” kuulda 7. novembril Tallinnas “Buen Provechos” kitarrifestivalil “Fiesta de la guitarra”. Festival toimub 7.–11. novembrini Tallinnas ja Tartus, selle peaesineja on t‰ellomängija asendis kaheksakeelset kitarri mängiv Paul Galbraith ning tänavune teema “Kitarr ja naised”.

Praegu ootab ilmumisjärge Kristo Käo sooloplaat, kuhu on koostöös eri löökpillimängijatega kogutud 13 tantsulugu.