Kevadel lisaks Schenkeri liiga võidule ka Eesti meistri tiitli ja karika pälvinud Tallinna Selveri tänavuse hooaja üks kõrghetki saabub veel enne, kui hooaeg õieti alatagi saab. Pühapäeval võõrustatakse eurosarjas Bulgaaria klubi Sofia Levskit, nädal hiljem toimub võõrsil korduskohtumine. Kaotajale on Challenge Cup lõppenud.

“Selline see ajakava ja võistlussüsteem on: halvemal juhul saab eurosari enne läbi, kui Schenkeri liiga alata jõuab,” tõdes Selveri peatreener Avo Keel, kes üritab serblaste abiga vastaste mängust videot hankida.

Kuigi vastased on nimekad – mullu mängis Levski Meistrite liigas ning jäi nelja võidu ja kuue kaotusega napilt play-off-mängudest eemale –, loodab Keel, et Selveri eurosari ei piirdu kahe kohtumisega.

“Usun, et võimalused on fifty-fifty. Bulgaarlaste koosseis on eelmise aastaga võrreldes natuke nooremaks muutunud,” lausus ta. Kui bulgaarlased maha murtakse, tuleb Selveril järgmises ringis vastu astuda kreeklaste Lamia meeskonnale.

Mängumootor streigib

Kuigi Selveri koosseis on muljetavaldav, pole mängumootor kontrollkohtumiste põhjal kõige paremini käivitunud. Soomlaste Salo Piivolleylt ei suudetud ühtegi geimivõitu välja pigistada, mullu Eesti meistrivõistlustel viiendaks jäänud Tallinna Sylvesterile kaotati 2:3. Läinud nädalavahetusel peetud tugevatasemelisel kontrollturniiril suudeti juba kolm tiimi selja taha jätta ning tulla kolmandaks.

Keel loodabki, et suudab kaheksast Eesti koondislasest ja lätlasest sidemängijast Agris Leitisest koosneva tuumiku kiiresti taas võidusoonele tüürida. “Sellist rivistust me tahtsime ja ka saime,” hindas ta mängijate nimekirja. “Sisuliselt jätkab eelmise aasta koosseis ning juurde on tulnud kaks koondislast – temporündaja Janis Sirelpuu ja vastuvõtja Kristjan Õuekallas. Kaotanud ei ole me kindlasti midagi.” Euromängudeks lisanduvad Pärnust veel diagonaalründaja Argo Meresaar ja temporündaja Meris Merisaar. “Hea, et mitmele kohale on tihe rebimine. Nurgaründajate osas hakkavad omavahel võitlema Keith Pupart ja Martti Rosenblatt, eurosarjas saan diagonaalründaja kohale valida Kristjan Sikaste ja Meresaare vahel,” rääkis Keel, kes ootab Schenkeri liigas senisest põnevamat ja ettearvamatumat madistamist.

“Sari tuleb tänavu ääretult huvitav. Kahe riigi peale on seitse-kaheksa klubi, kes võivad medaliheitlusse sekkuda. Eestist on neli meeskonda paberil üsna tugevad. Ettearvamatu on tänavu ühinev Leedu klubi Vilniuse Elica. Kuuldavasti tahavad nad appi palgata kaks kanadalast, ühe ameeriklase ja türklase,” lisas Keel.

Pere Leib värbas soomlased

Mullusest Eesti meistrivõistluste hõbedasest meeskonnast Tartu Pere Leivast on lahkunud Meresaar ning lätlased Eriks Baiks ja Vjatsˇeslavs Grimailovs. Neid asendavad 2002. aastal Itaalia meistriks tulnud 34-aastane sidemängija Petteri Laurila ja mullu Selveri eest südikaid partiid teinud nurgaründaja Toni Kankaanpää Soomest ning slovakk Eduard Metelka.

“Esialgu on raske öelda, kas soomlased on lätlastest sisukamad, aga intelligentsemad on nad küll. Asjaajamine on palju lihtsam,” kiitis treener Urmas Tali uusi leegionäre.

Senisest suurema koormuse peaks saama suvel rannavolles noorte Euroopa meistriks tulnud 17-aastane ja 208-sentimeetrine diagonaalründaja Oliver Venno.

“Eks nad kahepeale Ragnar Pähnaga peavad Meresaare koha ära täitma, aga liidrirolli Venno õlule veel küll panna ei saa. Usun, et see jääb vanemate meeste Metelka ja Kankaanpää kanda,” sõnas Tali, kes avaldas lootust, et Pere Leib jõuab nii Schenkeri liigas, Eesti meistrivõistlustel kui ka Eesti karikasarjas vähemalt finaali.

Pärnu särgis viis korda (2000-2004) riigi meistriks tulnud Meresaar on pärast Venemaal ja Taaralinnas pallimist taas kodulinna jõudnud ning treener Andrei Ojamets ootab, et kaptenikohuseid täitma hakkavast diagonaalründajast kujuneb eelmisel hooajal Eesti meistrivõistlustel pronksi ja Schenkeri liigas neljanda koha teeninud meeskonna vedaja.

“Argo on vahepeal saanud kõvasti vanemaks. See tähendab kogemusi. Nüüd on see tema, kelle otsa raskel hetkel vaadatakse.

19-aastasest Andres Toobalist loodab Ojamets näha sirgumas koondislasest vanema venna Kert Toobali väärilist sidemängijat. “Loodan, et ta jõuab kunagi samale tasemele, vähemalt mees ise tahab seda väga,” rääkis Ojamets.

Pärnu meeskonnaga ühines ka klubi kasvandik Edgar Maier, lahkus temporündaja Karel Merisaar.

Rakvere panustab omadele

•• Rakvere Aeroc loovutas Sylvesterile libero Raigo Tatriku ning sai vastu nurgaründajast omakandi mehe Kristjan Kuriku. Võõraid mängijaid sisse ostetud ei ole, võimalus antakse klubi kasvandikele.

•• “Meie mäng sõltub väga palju sellest, kas põhitegijad on rivis. Kui mehed on terved, võime kõigile hambaid näidata,” arvas treener Mati Merirand.

•• Paraku on hooaja algus kujunenud Rakverele natukene õnnetuks. Põhisidemängija Mait Murs on jalavigastusega eemal ja kuna teine valik Hardi Paas on seotud Audentese spordikoolis 12. klassi lõpetamisega, pidi neid asendama hoopis nurgaründaja Kurik.

•• Merirand loodab, et hiljemalt nädala pärast on Murs taas mängukõlblik.

Võru palkas Moldova koondislase

•• “Meil on üks nooremaid koosseise üldse, kuid tahtsime juurde saada ühe kogemustega venna, kelle järgi teised saaksid joonduda,” põhjendas Võru meeskonna treener Aigor Kaibald mullu SK Rigas pallinud Moldova koondise nurgaründaja Deniss Sintovi palkamist. Klubiga on liitumas ka mullu Pere Leivas mänginud tõstja Veiko Tihemets.

•• Kuid leidub lahkujaidki: Madis Järveots läks Sylvesterisse ja Rain Raud Tartusse ning esialgu on audis ka Tamar Nassar, kellele tehti põlveopereatsioon.

•• “Hakkab juba tavapäraseks saama, et igal aastal lahkub meilt kaks kuni kolm põhimeest,” tõdes Merirand, kes edutas põhimeeskonda A-klassis Eesti meistriks kroonitud noori.

•• Võrulaste eesmärk on pääseda punase laterna rollist.

Tundmatuseni muutunud Sylverster

•• Mullu Tallinna Kalevi nime all võistelnud meeskond on lisaks nimele vahetanud välja ka pea poole mängijatest. Võistkonnaga ühinesid Tartu nurgaründajad Argo Arak ja Priit Luik, libero Raigo Tatrik, koondise kandidaadiks tõusnud endine Selveri sidemängija Markus Tammaru ning Madis Järveots Võrust.

••  “Plussiks loen seda, et ei ole ühte tähte, kelle ümber mäng koonduks. Meil on ühtlane ja kogenud meeskond. Eks aeg näitab, kui kiiresti erinevate klubide kasvandikud kokku sulavad,” mõtiskles treener Laimons Raudsepp.