Kui keegi meenutab mõnda viimast Eurovisiooni lauluvõistlust (mis oma sisus võiks küll juba lauluvõitluse nime kanda), siis tegelikkuses ei erine see lavalt kostev muusika millegi poolest sellest, mida me iga päev raadiost või telerist kuuleme ja näeme. Nõustun Eri Klasiga täiesti, sest see, mida eestlastega sellel võistlusel tehakse või mis lollimängimises sunnitakse kaasa tegema, on juba aastaid väga karm näitemäng. Kõige kurvem on see, et ETV mängib seda mängu jäiga veendumusega kaasa. Avalik-õigusliku meediakanali kummardamine Eurovisiooni ees mõjub praegu alasti kuninga ees kummardamisena.

Seebiooper ETV-s

Kui Eesti Televisioon, mille tõsiusklik ja truu vaataja ma olen, aga endise järjekindlusega väidab, et nad ei saavat justkui sellest palaganist loobuda, siis jääb vaid küsida, kas rahvusringhäälingul üldse on mingit iseseisvust oma riigi eest seista ja oma nägu säilitada. Ma olen ehk juba harjunud teadmisega, et ETV-st naljalt saastatelevisiooni ei näe ja kollaseid seebiseriaale ei näidata, kuid kahjuks on just Eurovisiooni ettevalmistust, artistide kohalesaabumist, kohanemist ja esinemispalavikku näitavatest saadetest saanud Eesti kõige suurem seebiseriaal, millest veel suurema kasu lõikab päris kollane ajakirjandus.

Käisin nädala alguses Tartus Jääääre kontserdil ning keset kontserti, pagan, tuli see kõneksolev Eurovisioon meelde. Ja sinna mõte kinni jäigi. Mõtlesin, miks me kuuleme aina kellegi (kelle nime ei tohi nimetada) iga-aastast lauset “me teeme pakkumise neile ja neile heliloojatele”, et saaksime korraliku eurolaulu. Kas me  oleme “tänu” neile korralikele euroheliloojatele viimastel aastatel oma eurolauluga midagi saavutanud või läheb mõni neist (ingliskeelsete ja seebiooperlike sõnadega)  lauludest meile praegugi korda? Miks ei tehta ettepanekuid neile heliloojatele ja muusikutele, keda Eesti tegelikult kuulab ja kellest aru saab?

Eurovisioon kogub igal aastal röögatud vaatajarekordid sellepärast, et ETV seda klounide paraadi lihtsalt meile näitab ja kätel kannab ning sellele uskumatult palju peale maksab. Mitte midagi ei juhtuks, kui seda telesaadet enam ei oleks või kui selle saate asemel kuulata-vaadata suvalist muusikakanalit. Aga millal küsib ETV meilt, kas eestlased ei tahaks selle raha eest ja sellel eetriajal midagi väärtuslikumat ja olulisemat näidata kui maskides koletisi, transvestiite, poolalasti tegelasi jne? Ausalt, mina enam ei taha.

Eesti auasi oleks sellelt rongilt maha astuda ja naasta juurte juurde (ka Eurovisiooni juurte juurde) ning siis midagi ise välja mõelda. Ma usun, et Euroopas oleks meil palju mõttekaaslasi. Eestis kindlasti. Ons keegi küsinud?!