Uusim kandidaat maailma põhjapoolseima maismaapunkti tiitlile leiti juulikuus ja selle avastaja oli USA polaaruurija Dennis Schmitt, vahendab Reuters.

Schmitt nimetas äsjaavastatud saare Stray Dog West’iks ehk Hulkurkoer Lääneks, kuna see olevat „jää alla eksinud” olnud. Saar nimelt paljastus tänu triivivale paakjääle.

Gröönimaa on Taani võimu all, nii et vaid 40 meetrit pikk Hulkurkoer Lääs venitab just Taani territooriumi kaugemale põhja ning seega saab tuge Taani nõudlus Põhjapoolust ümbritsevatele aladele.

Stray Dog West ilmus areenile keset võitlust, mida Põhja-Jäämere äärsed riigid – USA, Venemaa, Kandada, Taani, Norra ja Island – peavad merepõhja maavarade, kalastusõiguse ja mereteede pärast.

„Sel väiksel saarekesel võib olla suur rahvusvaheline tähtsus,” kinnitas Oxfordi ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Stefan Talmon. „Kui jää sulab, siis võib selliseid saari veel ja veel esile kerkida, ja need võivad hakata poliitikas oma osa mängima,” selgitas Talmon.

Taani saatas tänavu suvel Arktikasse ühe oma jäälõhkuja koguma geoloogilisi tõendeid, mis toetaks Taani nõuet Põhja-Jäämere maavaraderikkale põhjale. Seni ulatub Taani territoorium Gröönimaa rannikust 370 kilomeetri jagu Arktikasse.

Kui riik suudab ära tõestada, et tema mandriterritoorium ulatub senisest kaugemale, siis saab territooriumi suurendada ja sellega koos ka õiguse kasutada maavarasid.