Edust ärahellitatud Pärnu võrkpallipublikul on taas põhjust Rabahalli tulla –

uuenenud tiim on võitmiseks hästi valmistunud.

Laupäevases Schenkeri liiga mängus Leedu klubiga Isto/Tauras käitus Pärnu võrkpallimeeskond üsna “publikuvaenulikult”. Pakkudes vaatajatele mänguilu napilt üle tunni, kirjutasid pärnakad tabelisse kindla 3:0 (12, 18, 17) võidu. Treener Andrei Ojamets üritas asja parandada, kutsudes juba teise geimi lõpus põhipommitajad Argo Meresaare ja Aivar Silma puhkama, kuid ka vahetusmehed olid tasemel.

Eilses kohtumises Läti klubiiga Ezerzeme olid pärnakate võidunumbrid samuti 3:0 (14, 17, 14)

“Noortega on tehtud head tööd, paar poissi tundusid päris osavad,” kiitis mängu tribüünilt jälginud eelmisest – Euroopaski mehetegusid teinud – Pärnu mängijate põlvkonnast pärinev Jaanus Nõmmsalu, kes tuli Kreeka meistriliiga pausi ajaks kodukamarale.

Pärast leedulaste alistamist siirdus suurem osa mehi kohe dusˇi alla, kuid vähe mänguaega saanud Silm haaras palli ja tegi veel vihase serviseeria. Ojametsa sõnul on individuaalsed lisatreeningud päviimastel aastatel üsna tavapäraseks saanud, kuna “mehed peavad oma tööriistad korras hoidma”.

Nooruse taha ei poe


“Kui eelmine võistkond läks 2004. aastal laiali ja alustasime uute poistega, oli tegemist paraja lasteaiaga,” meenutas Ojamets, kuidas enamjaolt esiliigas mänginuile jäid kuldajastu meeste Avo Keele, Aivis Eida, Raimo Pajusalu, Meresaare ja Nõmmsalu mantlid mitme numbri võrra suuremaks.

“Neil polnud professionaalsusest vähimatki arusaamist,” lisas Ojamets, tunnistades, et suhtumine lonkas nii platsil kui ka väljaku ääres. Esines rezˇiimirikkumisigi. “Mõnele ütlesime, et kui ise alkoholi tarbida ei mõista, siis me õpetame: mida, kuidas ja millal juua,” muljetas Ojamets.


Paar aastat hiljem tundub, et noored mehed on sarved maha jooksnud ning end tõsiselt mängule pühendanud. Olukorra paranemisest annab märku ka tabeliseis: mullu üllatuslikult Eesti-Läti ühisliigas esinelikusse murdnud Pärnul on tänavu kirjas juba 19 punkti, mis annab hetkel teise koha. Liidriks kerkis nädalavahetusel Kuldigast ja Lasest jagu saanud Tallinna Selver.

Tähtsat rolli “lasteaia” küpsemisel on mänginud tänavu kodulinna klubisse naasnud 27-aastane diagonaalründaja Meresaar alias Pikk, kelle näol on tiim saanud liidri. “Selleks mind kapteniks valitigi, et oma arvamuse välja ütleksin,” möönis 206-sentimeetrine Meresaar, et aeg-ajalt tuleb võistkonnas kord majja lüüa.

Meresaare tulek nihutas seni diagonaalründaja kohuseid täitnud Silma nurgaründajaks, kuid 22-aastane noormees on ka noorteklassis tegutsenud servi vastuvõtjana. Teise nurgaründaja koha nimel rebivad Kristjan Jürima, Andrus Raadik ja Kardo Kõresaar. “Kardol on vastuvõtul head liigutused ja rünnakul võimsust. Tänavu tundub, et ta võtab asja varasemast tõsisemalt,” tunnustas Meresaar meeskonnas mõnusat õhkkonda loovat 20-aastast rõõmsameelset kahemeetrimeest, kes neli aastat tagasi treenis veel hoopis suusatajana.


Keskblokeerijatena tegutsevad võrgu ääres kogenud 28-aastane Romet Priimägi ja 194-sentimeetrine, ent hea põrkega Meris Merisaar, keda Tallinna Selver rendib Pärnult koos Meresaarega euromängudeks.

Kindlasti tekitab publiku seas nostalgiat 19-aastase sidemängija Andres Toobali nimi. Kuigi oma vanemast (ameti)vennast – ekspärnakast Kert Toobalist – on ta juba mõne sentimeetri võrra pikem, jääb Andrese kanda vist veel kauaks  “Väikese Toobali” tiitel. Kohati ei suuda nooruke mängujuht varem väljamõeldud otsuseid vastavalt mänguolukorrale ümber kavandada, aga Ojamets usub, et korraliku tahtmise korral võib noorem Toobal ajapikku Belgia profiklubis leiab teeniva venna tasemele jõuda.

Kuigi Pärnu tiimi keskmine vanus on vaid 21,4 aastat, ei taha kevadel Schenkeri liiga medalit ihaldav Ojamets enam nooruse taha pugeda.

“Kaua sa seda juttu ikka räägid?” ütles ta, leides, et aeg mehetegudeks on küps. Muret ja lisatööd tekitab Ojametsale siiski kurb tõsiasi, et meeskond pole siiani leidnud nimisponsorit.

• VÕRKPALL

Schenkeri liiga

Laupäev:  Pärnu – Isto/Tauras 3:0 (12, 18, 17), SK Riga – Ezerzeme 3:0 (17, 19, 18), Lase-R – Rakvere Aeroc 3:1 (-23,19, 14, 19), Elvi/Kuldiga – Tallinna Selver 0:3 (-18, -18, -14), Biolars/Ozoliek – Võru 3:0 (23, 12, 24), Cesu Alus – Tartu Pere Leib 1:3 (-21, 22, 13, 25).

Pühapäev: Lase-R- Selver 0:3 (23, 17, 21), Pärnu – Ezerzeme 3:0 (14, 17, 14), Kuldiga – Aeroc3:0 (21,13, 23)