Esimesel katsel läbi põrunud Julia Tõmošenko kinnitati eile ülinapilt riigi peaministriks. Kui loetud oli 225 häält ning kukkus ka viimane, 226. sedel, valgus parlamendi esimehe Arseni Jatsenjuki näole lai naeratus. Tema toetus tagas Tõmošenkole valitsuse moodustamiseks kõige napima võimaliku mandaadi.

Õnnestunud hääletus annab vastsele peaministrile uue võimaluse viia “oranžide” jõudude eesotsas läbi reformid, mis eelmisel korral koalitsiooni lõhkimineku tõttu toppama jäid. Enne otsustavat hetke peetud kõnes lubas ta võtta kõige jõulisemalt sihikule korruptsiooni.

“Oligarhid teevad praegu viimaseid hingetõmbeid ning isegi sel viimasel hetkel on nad võtnud demokraatliku hääletuse saboteerimiseks kasutusele korruptiivsed meetodid,” kuulutas Tõmošenko oma parimas oraatoristiilis, viidates eelmise nädala segadustele. Arusaamatuste vältimiseks loeti seekord ülemraada liikmete eelistusi käsitsi.

Ikkagi tuli peaministri äravalimiseks panna kõik mängu. Ehkki vormiliselt on “oranžide” poolel koguni 228 ülemraada liiget, teatas üks neist, et tema Tõmošenkot ei toeta, ning veel üht tabas hääletuse eel rabandus.

Valitsusjuhi ametissenimetamine viitab sellele, kui raskeks tõotab omakorda kujuneda kabineti edasine töö. Esimese proovikivina tuleb võtta vastu riigieelarve, kuid siiani pole lõplikult paigas isegi tulevaste ministrite nimed. Pealekauba tahab Tõmšenko suruda läbi seadustepaketti, mis muu hulgas keelaks rahvasaadikutel fraktsiooni vahetada.

Vaatlejad jälgivad ka huviga, mida võtab Tõmošenko ette oma populistlike valimislubadustega tõmmata puruks Venemaaga sõlmitud gaasileping ning kompenseerida inflatsiooni söödud hoiused.