Leedu valitsust ootab Euroopa Nõukogu tsensuur, kuna Vilnius on homoseksuaalide üritusi keelates kolm korda rikkunud Euroopa inimõiguste konventsiooni, kirjutab Ukgaynews.com.

Europarlamendi saadik Jean Huss esitas Euroopa Nõukogu ministritele ettepaneku, milles palutakse "Leedu võimudega dialoogi astuda”, vahendab väljaanne.

Huss kinnitab, et Vilnius on homoseksuaale korduvalt diskrimineeriunud. Näiteks keelas linnavõim möödunud aastal Euroopa Liidu diskrimineerimisvastasel ja vikerkaarelipuga kaunistatud veokil Vilniusse sisse sõita. Buss oli parajasti ühe Euroopa Liidu kampaania raames tegemas üle-Euroopalist ringsõitu.

Vilnius õigustas veoki keelamist sellega, et ürituse võimalikud vastased võivad turvariske tekitada.

Lisaks sellele köitis Vilniuses Hussi tähelepanu veel teinegi probleem. Nimelt keeldusid sealsed trollijuhid sõitmast trollidega, millel olid lesbide ja geide sallimist reklaamivad plakatid. Vilniuse linnapea Juozas Imbrasas toetas trollijuhtide keeldumist ja kirjutas pressiteates: „Me ei kiida heaks homoseksuaalste ideede avalikku demonstreerimist Vilniuse linnas.”

Reklaami olid samas rahastanud nii Leedu valitsus kui Euroopa Liit.

Ka oktoobrikuus keelas Vilnius ära ühe geide ja lesbide ürituse. Ühel väljakul toimuma pidanud ürituse keelas linn ära ettekäändel, et väljakul toimuvad kaeve-ja teetööd tekitavad turvariske. Teist vabaõhu toimumispaika linn välja ei pakkunud, vaid soovitas, et geid võiks oma ürituse pidada siseruumides, kus on turvalisem.