Udmurdi vabariik

Udmurdi lipu ja vapi saamisloo räägib nende autor, kunstnik Juri Lobanov

Kuidas sündis?

Meil kuulutati välja konkurss, kus osales üle 40 töö. Välja valiti minu variant ja opositsiooni oma. Opositsioon, kes koosnes eelkõige venelastest, oli esitanud Vene riiglipuga sarnase kavandi, keskel udmurtide rahvuslill kullerkupp.

Lipu kaitsmine edenes väga visalt. Lõpuks võitis kolme-nelja häälega minu pakutu. Võitsin tänu sellele, et kõik udmurtidest kunstnikud ühinesid minu kavandiga, samuti udmurtide rahvuslik intelligents.

Opositsiooni põhilise kriitika pälvis see, et lipul on kasutatud musta värvi, mis on leina ja surma värv. Samuti ei meeldinud neile, et lipp ei meenuta Vene riigilippu ja olevat üldse Vene lipu mõnitus.

Venelased pakkusid ka oma vappi: rukkivihud ja tammelehed ning keskel Vene lipu värvides kilp. Lõpuks aga võitis minu pakutud arheoloogilistelt väljakaevamistelt leitud Permi stiilis inimlinnu kujutis.

Lipp kinnitati 1993. ja vapp 1994. aastal.

Tähendus

Udmurdi lipu värvid on arhailised ja iseloomulikud kõigile soome-ugri rahvastele. Must värv on alusvärv, maa värv. Kõik sünnib maast ja sinna ka läheb. Näitab stabiilsust, udmurtidel on see pidulik värv. Valge värv on udmurtidel rohkem leina ja austuse värv: inimene sureb ja sünnib valges. Lipul tähendab see puhtust, jumalikkust ja kosmost. Punane värv aga tähendab soojust, päikest, rõõmu. Lipu keskel on sodiaagi- ehk päikesemärk, mis kaitseb halva eest.

Menukus

Võin öelda, et minu lipp on populaarne. Meil on riigilipp ja rahvuslipp üks, mitte nagu Karjalas.

Kui udmurtide delegatsioon kuhugi sõidab, ostetakse ikka lipud kaasa. Samuti võib neid näha rahvuspühadel. Kahjuks pole Udmurdi lipp aga nii populaarne, et neid lehvitataks näiteks Iževski jalgpalli- või korvpallimeeskonna mängudel.

Autoritasu

Sain riikliku preemia laureaadiks ja konkursi võidupreemia, mille summa oli üsna tühine. Ühtlasi sai preemiaga kahetoalise korteri, mis meie oludes on äärmiselt tähtis.

Mordva vabariik

Mordva lipu ja vapi saamisloo räägib lipu autor, kunstnik Andrei Aljoškin

Kuidas sündis?

Lapsest peale olen unistanud Mordva lipust, ükskord kui taas tatarlastega kaklesime, ähvardasin, et järgmine kord võtame Mordva lipu kaasa. Poisid küsisid, mis lipu. Jäin mõttesse, sest tõepoolest, mis lipu. Hiljem ülikoolis uurisin, et ajalooliselt olid mordvalastel lipud siiski olemas, nendega mindi 13. sajandil lahingusse Vene vürstide vastu.

1993 kuulutati meil välja konkurss, mis kestis kaks aastat. Esitati üle 200 kavandi üle kogu Venemaa Murmanskist Vladivostokini. Ise panin välja kaks varianti.

Põhiline vaidlus oli meil kommunistidega, kes soovisid punast lippu ja rääkisid, et juba Dmitri Donskoi läks Kulikovo lahingusse punaste lippude lehvides.

Kõige huvitavam aga oli see, et vabariigi sümboolika kaitsmise juures toimus sisuliselt riigipööre. Nimelt tollane Mordva vabariigi ülemnõukogu aseesimees (praegune riigipea) Nikolai Merkusˇkin kasutas ära olukorda, kui ülemnõukogu esimees Nikolai Berezin oli komandeeringus Uljanovski oblastis, ja kutsus kokku erakorralise ülemnõukogu ning muutis ülemnõukogu riigikoguks. Tollase põhiseaduse järgi sai ta seda teha ainult juhul, kui oli vaja vastu võtta riiklikult tähtis seadus. Selleks seaduseks oligi riigi sümboolika seadus. Esimene istung kukkus läbi. Vahepeal oli aga ülemnõukogu esimees komandeeringust tagasi tulnud. Kommunistid olid täis otsustavust ka teine istung läbi kukutada. See aga ei õnnestunud.

Tähendus

Mordva lipul on punane värv intensiivne venoosne värv, see on elu värv. Mordva naised tikivad rahvariietele tumepunasega ühele poole ema suguvõsa, teisele poole isa suguvõsa märgid. See värv tähendab ka rahva ajaloolist mälu. Keskel on sodiaagi- ehk päikesemärk, mis on omane kõigile soomeugrilastele. Mordva lipul aga tähendab see ka nelja rahva (ersad, mokšad, tatarlased ja venelased) ühendust. Ühtlasi võib seda võtta kui kaitse või pääsemise märki. Mustjastumesinine tähendab maad ja vabadust.

Menukus

Mordva vabariigis on minu lipp populaarne. Rahvusvahelistel võistlustel on meie sportlaste rinnamärkidel Mordva lipu kuvandid. Või bussipeatuses on tüdrukutel käes Mordva lipukesed.

Mordva lipud lehvivad riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste hoonetel, kuid neid ei näe elumajade küljes. Majaomanikud tohivad heisata vimpli.

Autoritasu

Ma sain võidupreemia, mis oli nii suur, et sain osta sektsioonkapi. Olen küll saanud ka kaks korda riikliku preemia, kuid hoopis muu kunstilise tegevuse eest.