Prantsuse parlament võttis vastu seaduse, mis kriminaliseerib anoreksia propageerimise ehk avalikult äärmuslikule kõhnusele õhutamise. Meedias ja reklaamides ei ole lubatud julgustada inimesi ekstreemsele kaalukaotusele ega enesenäljutamisele.

Eeskätt on sihikul anoreksiameelsed propagandasaidid internetis, nagu parlamendiliikmed neid nimetavad. Kõnealused võrguküljed peavad anoreksiat pigem elustiili valikuks kui meditsiiniliseks häireks ja selline seisund on seal mõnikord personifitseeritud tüdrukus nimega Ana.

Säärased blogid ja foorumid tekkisid USA-s sajandi algul, mõne viimase aastaga on nad ulatuslikult levinud ka Prantsusmaal. Näiteks jagatakse nõu, kuidas kannatada välja räiget näljatunnet, kui päevaseks toiduks on vaid tops jogurtit, ning kuidas varjata suurt kaalukaotust vanemate või arstide eest. Tekkinud on isegi ingliskeelne termin kõhnumisele inspireerimise kohta – thinspiration.

“Julgustada noori tüdrukuid arstidele valetama, soovitada neile toite, mida on kergem välja oksendada, ja õhutada neid end nüpeldama iga kord, kui nad on söönud – see ei ole väljendusvabadus,” ütles kultuuriminister Roselyne Bachelot. “Need on surmasoovitused.”

Kui ka parlamendi ülemkoda seaduse heaks kiidab, siis saabki äärmusliku kõhnumise soovitajaid karistada kuni kaheaastase vangistusega ja kuni 30 000-eurose trahviga. Kõige rohkem kolm aastat vanglat ja 45 000

eurot on karistuseks siis, kui thinspiration on toonud kaasa surma. Prantsusmaal arvatakse olevat kuni 40 000 anoreksia käes kannatajat.

Teistsugune keeld Itaalias

Ülikõhnuse ja anoreksia vastu on astutud mujalgi kui Prantsusmaal. Itaalias näiteks korraldati läinud sügisel kampaania anorektikust näitleja Isabelle Caro piltidega. Kuid reklaamide kontrollorgan IAP keelas need, sest haigust kasutati ära kommertseesmärgil. Asi oli selles, et ühtlasi oli tegemist moefirma Nolita reklaamiga.