Kuulutati välja Liivi luuleauhinna tänavune, kolmekümnes laureaat, kelleks osutus Eha Lättemäe (snd 1922).

Alatskivi keskkoolis algas tähtpäev sellega, et eelmine laureaat Tõnu Õnnepalu andis õpilastele emakeeletundi. Külaliste jaoks oli tähistamise alguseks aga aktus kooli aulas, kus loeti ja lauldi Juhan Liivi luulet, seejärel teatati tänavune laureaat ning esitati võidu pälvinud luuletus (ilmunud 2007. a Loomingus nr 5).

Aastaid võistluse žüriis tegutsenud ja seekordse võiduluuletuse võistlusele esitanud Jüri Talvet toonitas oma sõnavõtus, et eesti luule on rikas ning sel on oma väärikas koht maailmaluules. Seejärel kõneles ta Lättemäe elust ja iseäralikust loomingust: Viljandis sündinud ja kasvanud poetess jõudis luuletamise juurde pärast soome keele iseseisvat äraõppimist, tema eestikeelse luule osa on soomekeelse kõrval küll väike, aga see on väga liivilik, sügava filosoofiaga ning loodusest lähtuv.

Kuna laureaat ei saanud ise tol päeval Alatskivil viibida, näidati Liivi muuseumis temast päev varem üles võetud filmilõiku. Eha Lättemäest hoovas heldimust ning tänutunnet.

Pidulik päev kulmineerus Alatskivi lossis, kus kõlas Anne Maasiku ja Heiki-Rein Veromanni südamlik kontsert. Laureaadi luulet tutvustas Jüri Talvet, kelle sõnutsi on Eha Lättemäe suur eesti luuletaja, keda tasub enda jaoks avastada.

Varem on Liivi preemia saanud näiteks Betti Alver, Viivi Luik, Doris Kareva, Mats Traat, Kalju Lepik jt.


Kui talvekuu on paratamatu,

taevas peitub hallusse,

maa kangestub,

et hakkaksime igatsema lund.

Lumelätteil taevas on lähemal,

ja suured linnud,

kes lendavad sajus.

Eha Lättemäe