Niisuguse otsuse tegi Itaalia sotsiaalminister Maurizio Sacconi, andes välja regioonidele suunatud akti, mis kuulutab kunstliku toitmise ja niisutamise katkestamise kõigis riigi- ja erahaiglates seadusvastaseks.

Città di Udine haiglat, mis oli nõus Eluanalt tilgutid ära võtma, ähvardavad administratiivsanktsioonid ja rahastamispiirangud. Seepärast teataski haigla Englarode perele, et nad on sunnitud oma abilubadusest taganema. Praegusel kriisiajal ei pea haigla õigeks võtta riski, mis seaks ohtu 300 töökohta.

Asjade selline käik tekitas avalikkuses nördimust ja ärritust, sest kassatsioonikohtu lõplik otsus pidas õigustatuks Eluana isa Beppe palvet viia tütre soov täide ehk lõpetada tema eksistents. Engalrode advokaadi sõnul ei ole Sacconi suunisel juriidilist alust, sest seadusi ei tee ministrid.

Tõsiasi, et minister ei austa viimase astme kohtu otsust, on tekitanud suure vaidluse ja Itaalia avalikkus arutleb, kas tegemist on kohtute tegevusvälja sekkumisega ja seaduslikest võimupiiridest üleastumisega. Radikaalse Partei algatusel võeti Rooma prokuratuuris ette uurimine.

Minister ei alistu

„Ma ei lase ennast hirmutada,” vastas Sacconi „ja minu arust on absurdne, et mu kohusetundlik akt on kohtusse viidud.”

Õli lisas tulle ka Lombardia kohtu eelmisel nädalal langetatud otsus, et regiooni valitsus peab leidma kliiniku, mis naise elu lõpetab. Teoreetiliselt oleks võimalik – juhul kui ühtegi haiglat ei leita –, kasutada kohtuotsuse elluviimiseks ka avalikku jõudu, aga loomulikult ei taha selleni keegi minna, kõige vähem Eluana isa. „Oleme seal, kust alustasime, aga varem või hiljem jõuame lõpp-punkti. Lähen edasi, et täita oma lubadus tütrele, keda ma ei saa reeta,” ütles ta vastuseks taas üles võetud poleemikale. Ta välistab abi saamiseks välismaale mineku, sest näeb selles suurt lööki Itaalia avalikkusele ja tsiviilühiskonnale. „Itaalias on see alanud ja Itaalias läheb see lõpuni. Aitab inimlike, juriidiliste ja poliitiliste deliiriumidega tegelemisest.”

19. jaanuaril avaldas oma valmidust haigla leidmiseks Piemonte regiooni president Mercedes Bresso ja Torinos asuva Sant’Anna haigla arst Silvio Viale, aga Englarode advokaadi sõ­nul on tegemist rohkem üksik­isikute toetuse kui institutsioonide seisukohavõtuga.

Ilmselt see nii ongi, sest tervishoiu abiministrilt Eugenia Roccellalt laekus juba teade, et „Piemontel tuleb tõsiseid raskusi, kui nad otsustavad apellatsioonikohtu dekreediga määratud protseduure ellu viia”.

Katoliku kirik võtab samuti sõna

•• Oma arvamust avaldas ka Torino kardinal Severino Poletto, kes kutsub meedikuid n-ö südametunnistuse pärast keeldumisele: „Jumala seadus ei ole kunagi inimese vastu. Jumala seadus on inimese poolt. Astuda jumala seaduse vastu tähendab astuda inimese vastu. Seega, kui need kaks seadust on omavahel vastuolus, siis sellepärast, et inimese seadus ei ole hea ja see ilmneb tema viljadest.”

•• Selle seisukoha järgi on Jumala seadus kohtuotsusest ülem.

•• President Bresso lausus see­peale: „Me ei ela ajatollade riigis, kus religioosne õigus on tsiviilõigusest ülem.”

•• Kaudselt mainis Eluana Eng­laro juhtumit ka katoliku kiriku pea Benedictus XVI, kes rõhutas oma eilses jutluses, et eutanaasia on „vale ja vääritu lahendus inimese kannatusdraamale”.

•• „Me võime aga olla kindlad selles, et mitte ükski, kes kannatab ja jääb tema juurde, ei saa olla Jumala ees kadunud,” tõdes paavst.