Eriti teravalt taunib Euroopa Liit praegust eesistujariiki Tšehhit, kus seksuaalkurjategijate, nagu pedofiilide, kastreerimine on seadustatud, vahendas BBC.
"Kirurgiline kastreerimine on sandistav tagasipöördumatu sekkumine ja seda ei saa pidada meditsiiniliseks vajaduseks seksuaalkurjategijate kohtlemise kontekstis," kinnitas Euroopa Nõukogu. "Taoline sekkumine pärsib mehe võimekust sigitada lapsi ja sel on tõsised psüühilised ja mentaalsed tagajärjed."

Viimase kümne aasta jooksul on Tšehhis viidud seaduslikult läbi 94 sundkastreerimist. Lisaks on umbes 300 juhul kasutatud keemilist kastreerimist, sealhulgas ravimite manustamist, mis pärsivad suguhormoonide tootmist.
Euroopa Nõukogu teatas, et kastreerimist on mõnikord läbi viidud ilma hoiatuseta. Kastreeritavad on nõustunud toiminguga ka seetõttu, et saada kergemat karistust, kuna vastasel juhul ähvardaks neid eluaegne vanglakaristus. Pealegi on ühendus veendunud, et Tšehhi andmed pole tõepärased.
Paljud riigid on seksuaalkurjategijate kastreerimisest loobunud, kuna seda ei peeta piisavalt efektiivseks. Poolas, Itaalias ja Prantsusmaal nende kallal kasutatakse keemilist kastreerimist.
Euroopa Liidu eesistujariigina loodab Tšehhi aga pedofiilide kastreerimist propageerida.