GlaxoSmithKline'i Eesti arendusjuhi Gennadi Nikolajevi sõnul on ettevõttes alates sellest nädalast kehtestatud põhimõte, et esmajärjekorras täidetakse valitsusasutuste tellimusi gripiravimile Relenza (zanamivir), samuti on suurendatud tootmisvõimsusi ja peetakse läbirääkimisi ka teiste ettevõtetega, kes võiksid GSK poolt väljatöötatud ravimit juurde toota. „Samuti on GSK otsustanud eraldada osa toodetavast Relenza kogusest 50-le maailma vähim arenenud riigile,“ lisas Nikolajev.

Relenzat on kokku ostnud 26 riigi valitsused, teatas ettevõte.

WHO andmetel on uude gripiviirusesse nakatanutelt võetud proovid reageerinud nii zanamivirile kui oseltamivirile, aga mitte amantadiinile ja remantadiinile.

Paralleelselt tegeleb GSK ettevalmistustega võimaliku vaktsiini tootmiseks uuele gripitüvele. Nikolajev lisas, et 2008. sai GSK esimese ravimifirmana Euroopa Liidu litsentsi pre-pandeemilisele gripivaktsiinile Prepandrix, ning samuti pandeemilisele vaktsiinile Pandemrix, mis pandi kokku tugevdamaks immuunsüsteemi mitme nn linnugripi (H5N1) tüve vastu ja mida on eeldatavasti võimalik kiiresti kohandada uuele viirusele vastavaks.

„Senikaua, kooskõlas WHO ja teiste tervisekaitseorganitega keskendub GSK hooajalise gripi vastase vaktsiini tootmisele, kuna teine pool maakera siseneb just gripihooaega,“ ütles Nikolajev. „Uuest gripipandeemiast rääkides ei maksa unustada, et ka hooajaline gripp põhjustab iga aasta kuni 500 000 surmajuhtumit.“

Teist gripiravimit nimega Tamiflu, mis peaks samuti uue gripi vastu aitama, toodab Šveitsist pärit rahvusvaheline ravimitootja Roche.