Kõigi kolme suure – parempoolse Koondpartei, maapiirkondi esindava Keskpartei ja sotsiaaldemokraatide – toetus vähenes võrreldes eelmiste Euroopa Parlamendi valimistega.

Koondpartei soovis saada nelja saadikukohta 13-st, kuid pidi leppima kolmega. Keskparteile ennustati vaid kahe kohaga piirdumist, ent erakond sai siiski ka kolmanda saadiku Brüsselisse. Vaid kaks kohta tähendas suurt tagasilööki sotsiaaldemo­kraatidele.

Kuna Vasakliit ei küündinud nendel valimistel üldse saadikukohani, siis osutus suurimaks kaotajaks kogu vasakpoolne poliitika. Soome asjatundjate arvates ei ole majanduskriis jõudnud veel palju mõju avaldada ja aasta pärast oleks valimiste tulemused olnud teistsugused. Samuti peeti vasaktiiva nõrkuseks seda, et ta ei suutnud tuua diskussiooni midagi uut.

Soini andis värvi

Soomeski muidu igavaks peetavatesse eurovalimistesse tõi värvi rahvuskonservatiivne erakond Põlissoomlased ja nende valimiste häältekuningast parteijuht Timo Soini. Põlissoomlaste valimiskampaania oligi suuresti Soini ühemehesõu. Talle ennustati suurt edu ja ta viibki Brüsselisse täiesti uue partei, kes kasvatas eelmiste eurovalimiste pooleprotsendise toetuse sel korral ligi kümneprotsendiseks.

Euroskeptiku Soini populaarsus põhineb sellel, et ta räägib keerulistest asjadest lihtsas keeles ja ajab nii-öelda lihtsa inimese asja. Mõnede arvamuste kohaselt oleks ilma populist Soinita jäänud 40,4-protsendine valimisosalus veelgi väiksemaks. Samal ajal on meediat süüdistatud põlissoomlastele liigse tähelepanu osutamises, sest Soini müüb hästi. Protestihääled ja osa vasakpoolsete hääli usutakse olevat läinud põlissoomlaste taskusse. Nende valimisliit koos kristlike demokraatidega sai kaks saadikukohta.

Põlissoomlased eristuvad teistest selle poolest, et suhtuvad sisserändesse kriitiliselt, kohati võõravihasse kaldudes, mistõttu see teema oli neil valimistel rohkem esil kui kunagi varem.

Ainukese valitsusparteina olid edukad Soome rohelised, kes kahe saadikukohaga tõstsid oma erakonna Euroopa tasandil võrdseks sotsidega. Rohelised olid analüütikute sõnul valinud head kandidaadid, mis oli omane kõigile edukatele erakondadele. Rohelistest läheb Euroopasse kaks kogenud naispoliitikut ja Soome poliitilise traditsiooni kohaselt on värskete eurosaadikute hulgas naistel suur esindatus – kaheksa naist ja viis meest.

Soomerootslastele ennustati eurovalimistel läbikukkumist, kuid nemadki saadavad siiski Brüsselisse ühe saadiku. Rootsi Rahvapartei on surunud end iga kord napilt europarlamenti tänu soomerootslaste suuremale valimisaktiivsusele.

Rootsis edukad uustulnukad piraadid

Autoriõiguste vastased

Toetus kümnekordistus

•• Rootsist tagas endale koha europarlamendis Piraadipartei, mis kogus 7,1% häältest.

•• 2006. aastal moodustatud erakond soovib autoriõigusi käsitlevad seadused ümber kujundada, loobuda patendisüsteemist ja lubada piiranguteta failivahetust. Viimastel parlamendivalimistel sai partei 0,6% häältest.

•• Kui sotsiaaldemokraatidel läks mujal Euroopas kehvasti, siis Rootsis suutsid nad tagada endale viis kohta ja jääda enim hääli (24,6%) saanud parteiks.

•• Rohelised, kes viis aastat tagasi võtsid 6% häältest, kogusid nüüd küm­nendiku.

•• Valitsevad moderaadid said neli kohta, mis Rootsi analüütikute sõ­nul näitab nende kasvavat ebapopulaarsust, kuna viimastel parlamendivalimistel toetas neid 26%, nüüd aga 18% valijatest.