Valitsuse andmetel jagavad supermarketid kolme aasta taguse 870 miljoni kilekoti asemel praegu 452 miljonit kilekotti, mis on 48 protsenti vähem, teatas Reuters. Mullu detsembris leppisid seitse suurt supermarketiketti vabatahtlikult kokku, et vähendavad jagatavate kilekottide hulka 50 protsendi võrra võrreldes 2006. aastaga.

"See on seitsme supermarketiketi ja nende klientide suur saavutus. See näitab, et koostööd tehes suudame oma kottide tarvitamise harjumusi tõeliselt muuta," kommenteeris Suurbritannia keskkonnaminister Hilary Benn. "50 protsendi sihist jäi puudu ainult natuke ja jaemüüjad on selle nimel viimase poole aastaga kõvasti pingutanud."

Keskkonnakaitsjate andmetel võib kilekoti lagunemine võtta aega kuni 1000 aastat ja enamasti ruttu ära visatavad kilekotid ohustavad merede elustikku, linde ja loomi. Mullu hoiatas Briti peaminister Gordon Brown kaupmehi, et kui nad ise midagi ruttu ette ei võta, võib valitsus sundida jaemüüjaid kilekottide tasuta jagamise asemel neid müüma.

"Need numbrid saadavad selge sõnumi: vabatahtlik lähenemine on väga edukas ja võib viia klientide parema informeerimise ja püsivate muutusteni," kommenteeris käibivate kilekottide arvu vähenemist Briti jaekaupmeeste ühenduse British Retail Consortium peadirektor Stephen Robertson. "Klientide harjumuste muutmine sellisel määral nii ruttu pole lihtne. Kuid see on suur tunnistus klientidest, kes on hakanud kasutama eluaeg vastu pidavaid kotte ja tarvitavad vähem kilekotte."

Aprillis tehtud uuringu kohaselt kasutab iga Briti poodide klient keskmiselt 13 000 kilekotti oma eluaja jooksul.