Varakevadel Milano – San Remo klassikul kukkunud ja jalaarterit vigastanud Mandri jaoks oli Valloonia tuur esimene suurem võidusõit pärast märtsikuist õnnetust. Kokkuvõttes 49. kohaga lõpetanud rattur jäi ise oma esituse ning enesetundega rahule. „Tundsin ennast isegi suhteliselt hästi, millegi üle väga kur­ta ei saa. Muidugi, sõitsin siin rohkem trenni mõttes, ega ma väga pressima ei läinud,” nentis ta.

Esimesel etapil 20-ndana lõpetanud ning teisel üheksandana finišeerinud Mandri nentis, et need pole veel tulemused, mille üle suurt rahulolu võib tunda. „Ma ei tee sporti selle nimel, et olla üheksas või neljakümnes. Peaasi on praegu see, et vorm on tipp-topp.”

Õnnetuse järel kaks kuud täielikku treeningpausi pidanud ning seejärel mai lõpus tasapisi sportimise juurde tagasi tulnud Prantsuse tippklubi Ag2R rattamees nentis, et taastumine on olnud pikk ja vaevaline protsess. „Püüan vormi ajastada augusti keskele, et Vueltale peale pääseks. Meil on tiimi sees väike selektsioon,” rääkis ta. „Kõige rohkem sõltub sinna pääsemine minust endast. Kui jalg püsib enam-vähem korras, siis lähen. Kui ei, siis ei lähe.”

Septembri lõpupoole seisab ees veel ka maanteesõidu MM. „Kui Vueltal sõidan, siis arvan, et stardin ka MM-il – on ju Hispaania velotuur selleks kõige parem ettevalmistus. Kui just Vueltal väga ära väsin, jääb MM sõitmata, kuid mõtlen ikka positiivselt, et ehk seda ei juhtu.”

Siiski pidi Mandri nentima, et aasta on olnud selline, mis ei luba ei Vueltal ega MM-il suurt tulemust sooritada. „Tulemust ma tõesti eesmärgiks ei sea,” möönis ta. „Pigem on tähtis, et õige enesetunde tagasi saan, et hooaeg täie tervise juures lõpetada ja järgmisel aastal juba uut hooaega puhtalt lehelt alustada.”

Parima noore särk

Teise Eesti ratturina Valloonia tuuril kaasa löönud Rein Taaramäe sai üldarvestuses 27. koha. Sellele lisaks teenis eestlane tuuri parima noore ratturi särgi. „Mul läks tõesti väga hästi,” lausus Taaramäe. „Esimesel päeval ei olnud küll head tunnet, kuid päev-päevalt läks paremaks ning üllatuseks sain veel parima noore särgi.”

Kuu aega tagasi maanteesõidus Eesti meistriks kroonitud Taaramäe tunnistas, et hoiatas oma Cofidise tiimi juba enne võidusõitu, et suurt tulemust ta Valloonias välja sõita ei kavatse. „Ütlesin, et võin abiks olla, ka pudeleid vedada, kui vaja. Ei taha praegu padruneid tühjaks tulistada, üritan end Vueltaks hoida.”

Erinevalt Mandrist on Taaramäe koht tänavusel Hispaania tuuril sada protsenti kindel. „Eesmärki selleks sõiduks on raske öelda – see on ikkagi mu esimene suur tuur, ei tea, kas kestan. Usun, et mul on potentsiaali end esikümnesse sõita. Parima noore särki tahan igal juhul jahtida,” märkis ta.

29. augustist 20. septembrini kestev tuur lõppeb vaid kolm päeva enne Šveitsis aset leidvat maanteesõidu MM-i. Taaramäe ei karda, et kolmenädalase võidusõidu järel MM-iks enam jaksu ei jää. „Isegi kui nii läheb, on Vuelta mulle ikkagi suurem eesmärk kui MM. Ühepäevasõidus ei tule minu parimad küljed esile – mulle sobivad ikka mäed ja velotuurid. Kui aga MM-ile lähen, siis annan endast loomulikult parima.”

Lähipäevil võistleb Rene Mandri Prantsuse karikaetapil, järgmisel nädalal seisab Prantsusmaal ees veel ka paaripäevane tuur. Seejärel hakkab tõsisem ettevalmistustreening Vueltaks. Taaramäe sõidab homme Hispaanias üht ühepäevasõitu, järgmisel nädalal ootab Prantsusmaal ees nelja päeva pikkune tuur. „Ei kavatse hakata seal ennast tühjaks sõitma,” nentis Taaramäe. „Ühte etappi võib seal jahtida, kui on parajad mäed.”