Vastavastatud rõnga orbiidi kaldenurk on 27 kraadi võrreldes Saturni peamise ja siiani tuntud rõngasüsteemiga, vahendas CNN. Nähtavas valguses raskesti vaadeldav rõngas tuvastati Spitzeri kosmoseteleskoobi abil.
Rõngasüsteem ulatub Saturnist 6 miljoni kilomeetri kauguselt 12 miljoni kilomeetri kaugusele.
"See on üks supersuurusega rõngas," nentis Virginia ülikooli astronoom Anne Verbiscer.
Verbisceri väitel koosneb avastatud rõngas jää- ja tolmuosakestest, mis asuvad üksteisest liiga kaugel. Pealegi jõuab Saturnini vähem Päikese valgust kui Maani, mistõttu rõngad ei peegelda eriti palju neile langevat valgust.
Teadlaste arvates on vastavastatud rõnga temperatuur -157,7 kraadi Celsiuse järgi. Lisaks avastasid teadlased, et ringis tiirleb Saturni seni teadaolevalt kaugeim suurim kuu Phoebe.
Astronoomid loodavad, et ring aitab lahendada ka Saturni teise kuu Iapetuse müsteeriumit, mille üks külg on palju tumedam kui teine.
"Astronoomid on juba kaua aega kahtlustanud, et Saturni kuu Phoebe ja Iapetuse tumeda aine vahel on seos," märkis Marylandi ülikooli teadur Douglas Hamilton.
Teadlased tuvastasid, et ring tiirleb Iapetusega vastassuunas.
Saturn on Päikesesüsteemi suuruselt teine planeet, mille ümber on omapärane rõngasüsteem. Ringide avastamise au kuulub Hollandi astronoomile Christiaan Huygensile, kes neid esmakordselt 1655 aastal kirjeldas.