Gazprom Germania juht Hans-Joachim Gornig kinnitas, et ettevõte ihaldab VNG-s „sobiva positsiooni saavutamist,“ vahendas Reuters. Hetkel on Gazpromil Saksamaa suuruselt kolmandas maagaasitarnijas VNG-s 5,3 protsendiline osalus.
"Me oleme töötanud peaaegu 20 aastat, et saavutada VNG-s sobiv positsioon," selgitas Gornig. "Ma loodan, et me võime praegu edu saavutada."
Gornig lükkas ümber väite, nagu peaksid sakslased venelaste mõju suurenemise pärast muretsema.
"Venemaa vastasel skepsisel on ajaloolised juured," kinnitas Gornig. "Mis Gazpromi puutub, siis tundub, et paljud inimesed ja eriti ajakirjanikud ei mõista seda, et me oleme üks normaalne firma, kes tegutseb turuprintsiipide järgi."
Väidetavalt limpsavad venelased keelt just GdF Suezi 5,3-protsendilise osaluse järele VNG-s. Suez on üks Läänemerre rajatava Nord Streami gaasijuhtme kaasarendajaid, projekti eestvedaja on aga Gazprom.
"Aga see ei ole ainult Gazpromi otsus," lisas Gornig. "Teised Nord Streami konsortsiumi aktsionärid on ka sellega nõus."

Gazprom ihaldab jaemüügi korraldamist
Gornig andis mõista, et VNG osaluse suurendamine ei pruugi jääda Gazpromile Saksamaa gaasiturul viimaseks sammuks.
"Me peame silmas Saksamaa turgu," lisas ta. "Kui tekib huvitavaid võimalusi, siis me kontrollime neid."
Gornig kinnitas, et Gazpromi mainet Saksamaal on aidanud taastada jalgpalliklubi Schalke 04 sponsoreerimine. Tema sõnul soovib Gazprom siseneda ka jaemüügiärisse. Samas pole Gazpromil plaanis võtta üle regionaalseid tarnijaid.
"Kui tarnijad müüksid oma energiavõrke, siis need on meiesugustele investoritele väheväärtuslikud," nentis Gornig.
Sakslased ei taha aga osalust venelastele sugugi loovutada võitluseta, sest VNG suurosanik Saksa gaasiettevõte EnBW tahab samuti oma praegust 48-protsendilist osalust VNG-s suurendada. 16 protsenti VNG osalusest kuulub Wintershall’ile, kel on täpselt samasugused plaanid. 50 protsenti Wintershall Erdgas Handelshaus GmbH & Co’st kuulub aga samuti Gazpromile.
Gazprom on 20 aasta jooksul investeerinud Saksamaa gaasimüügiettevõttesse Wingas 2 miljardit eurot (30 miljardit krooni), pool sellest ettevõttest kuulub Gazpromile. Saksamaa ettevõtetes kuulub Gazpromile veel Agrogaz GmbH-s sada, Ditgazis 49 ja Centrex Beteiligungs GmbH-s 38 protsenti. Vene riigi omandisse kuuluv 1989. aastal asutatud gaasitarnekontserni Gazpromi puhaskasum on seoses majanduskriisiga kukkunud pea 50 protsenti.