Eesti Jahtklubide Liidu peasekretäri Ott Kallase sõnul ollakse Sven Fahlele väga tänulikud, et haruldane medal Eestisse jõuab. "Eesti purjetamislugu pikeneb nõnda veel ühe episoodi võrra, mille üle saame kõik uhkust tunda," ütles Kallas.

1928. aasta olümpiamängude 6-meetriste purjekate klassi massiivse hõberaamistusega pronksmedalile on graveeritud meeskonnaliikmete nimed, Eesti ja olümpiamängude lipp ja toonane Eesti Jahtklubide Liidu logo.

Sven Fahle sõnul on märkimisväärne, et medal pole sõjakeerises kaotsi läinud. "Soovin selle oma vanaisa ja isa sünnilinnas Tallinnas pidulikult Jahtklubide Liidule üle anda," seisab tema läkituses.

Emil Fahle saabus Saksamaalt Eestisse 1895. aastal. Oli alates 1904. aastast Põhja Puupapi ja Tselluloosivabriku peaaktsionär ja juhatuse esimees. Fahle soetas Eesti Merejahtklubile kolm jahti, ise osales peamiselt kaugsõitudel. 1928. aastal ostis Fahle Stockholmist Norras valmistatud 10 000 krooni maksnud 6-meetrise kiiljahi "Tutti V", komplekteeris jahtklubi liikmetest meeskonna ja kattis kõik olümpiasõidu kulud. Hiljem oli Fahle spordi-kultuuriseltsi Puhkekodu looja ning klubiruumide ja võimla rajamise toetaja. Samuti toetas Fahle võimlemisseltsi Sport, mille liige ta ka ise oli.

Purjetamises võisteldi Amsterdamis 1928. aastal vaid kolmes jahiklassis. 6-meetriste jahtide klassis tõi Norrale kuldmedali hilisem Norra kuningas Olav V. Tema paatkonda kuulusid ka isa ja poeg, Johan ja Erik Anker. 57-aastane Johan Anker oli ühtlasi Amsterdami mängude vanim võitja. Pronksmedali võitnud Eesti meeskonda kuulusid Nikolai Vekshin, William von Wirén, Eberhard Vogdt ja Georg Andreas Faehlmann.

Medali üleandmine toimub neljapäeval, 19. mail kella 10.00 - 10.30 Tallinnas, EOK maja vastuvõturuumis. EOK-d esindab Toomas Tõnise, Eesti Jahtklubide Liitu juhatuse liige Toomas Tõniste ning peasekretär Ott Kallas.