Tinglikult võib etenduse „Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia…” esimest vaatust nimetada vene ja teist saksa omaks. Kivirähk on heegeldanud esimese vaatuse kokku kultuurilistest kildudest, milles on äratuntavad sellised autorid nagu Tšehhov, Tolstoi, Ostrovski. Arhitektihärraste elu Peterburis paistab kui kunstimaailm, milles kerkib esile Uukkivi mängitud Bubõri tšehhovlikult eksistentsiaalne kuju. Suka Vassiljev täiendab teda husaariliku elurõõmuga, luues nii paarisrakendi, nagu nood arhitektid omal ajal tegutsesidki.

Venelaste pole kaldu

Saksa-pool on karikatuursem ega ole kultuuriliselt nii mitmekihiline kui esimene vaatus. Pealegi lasub sellelgi oma venelik jälg. Nooruk Siegfrid tuleb Märt Avandi kehastuses lavale Tšaikovski ja mitte Wagneri Siegfridina. Aga üldiselt on kõik saksad laval ajalooliste tegelaste lustakad karikatuurid. Ka teatrimaja tellijad von Bock (Guido Kangur) ja Müller (Mait Malmsten) on maitsekalt naerualused härrad, kelle puhul tõuseb esiplaanile tolmune romantism.

Tegemist on tükiga, mis meenutab, kuidas eestlased, keda laval tarmukalt kehastavad Raimo Pass ja Elina Reinhold, peavad toimetama geopoliitilises tegelikkuses ehk sakslaste ja venelaste vahel. Ja selles, et tükk on seekord venelaste poole kaldu, ei tule veel näha autori ja etendajate lihtlabaseid sümpaatiaid. Täiesti võimalik, et tellijatele eelistatakse loojaid.

Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia…

Lavastaja: Merle Karusoo

Osades: Tiit Sukk, Ivo Uukkivi, Kersti Heinloo, Märt Avandi, Merle Palmiste, Guido Kangur jt

Draamateatris 25. aprillist