Teen seda filmi juba 2009. aastast, kui esimesed aiamaad olid juba lammutatud. Käisin kohal, nägin inimesi. See on huvitav subkultuur, mis mõnes mõttes näitab minevikku. Soodevahe aiapidajad on enamikus endised Dvigateli töötajad. Tuli mõte teha filmi, kus kohtuvad minevik ja tulevik, kuid lõpus võidab olevik.

Pragu on meil arendusfaas, aga filmime väga palju ja nii veel paar aastat. Tahame vaadata, mis juhtub lammutamisele järgnevatel aastatel.

Kas filmiidee tekkis teie isiklikust suhtest Soodevahe asumiga?

Kõik filmid, mis ma teen, on väga tugevalt seotud vene seltskonnaga Eestis.

Minu vanemad kolisid Eestisse 1972. aastal, mina sündisin kümme aastat hiljem. Õppisin vene koolis, siis sattusin eesti ülikooli ja tööle ETV-sse, hästi tugeva eesti mõjuga keskkonda. Tunnen hästi eesti ja vene inimeste suhtumist eri asjadesse.

Minul ega mu vanematel Soodevahes aiamaad pole, aga ajast, mil elasin Lasnamäel, tean paljusid inimesi, kellel on. Saan neist väga hästi aru, sest neil pole kohta, kuhu minna, kui see maa kaob. Neil pole [Eestis] vanematekodu ja suvilat ei jõudnud nad õigel ajal osta, aga samas ei ole Soodevahe ka ilus koht, kui lennukist vaadata. Mõistan kõiki osapooli.

Milline võiks olla teie filmi juhtmõte?

Kõige tähtsam on inimene ja tema mõtted. Seal pole eesti ja vene probleeme. Paljud eestlased selles piirkonnas kaotavad samuti oma talud, sest ajalugu ei seisa. Seal on huvitav lugu mehest, kelle vanaisa sai Vabadussõjas võitlemise eest talu. Kolhooside ajal ta kaotas osa sellest, sest maa anti Dvigateli töötajatele. 1990-ndate keskel sai ta maa tagasi koos kõigi datšadega, nüüd kaotab ta selle jälle.

Prahas Ex Oriente filmikooli õpitoas, kus praegu oma filmiga töötame, oleme kuulnud paljudest sarnastest juhtumitest, näiteks Hollandis kaob üks koht, sest sinna rajatakse kiirtee.

Soodevahe ei kao selle pärast, et me oleme siin sellised venelased. See on aja ja inimeste probleem. Mõned tahavad olla minevikus, aga aeg ei seisa, käib progress ja tehnoloogiline areng.

Rääkige veidi karakteritest, keda olete Soodevahes kohanud.

Leidub väga põnevaid inimesi. Mul on mõte näidata Soodevahet endise Nõukogude Liiduna, sest seal on koos palju eri passidega rahvuseid – venelasi, valgevenelasi, ukrainlasi, aserbaidžaane – ja nad kõik elavad minevikus. Juba nende majade mööbel on hästi nõukogudeaegne.

Need inimesed on väga seotud maaga, neile on väga tähtis maaga töötada. Nad on lõbusad ja avameelsed ning räägivad kõike, mis on neil südamel.

Oscarile kandideerinud dokfilm „The Garden” jälgis Los Angelese suurima kogukonnaaia liikmete võitlust kinnisvaraarendajatega. Kas loodate, et ka Soodevahe asukad ei jää nii passiivseks kui seni?

Asi on selles, et see pole nende maa. Nad on seal ebaseaduslikult ja nad võivad lihtsalt paluda inimlikult, et neile eraldataks muu piirkond aiapidamiseks. Kuid nad on nõukogude inimesed ja ei tea, et oma õiguste eest võib seista. Ka meie ei taha neid mõjutada, vaid jääda vaatlejateks.  1

Vaata ka treilerit:

www.diafilm.ee

„Suur-Sõjamäe”

Režissöör: Aljona Suržikova

Operaator ja produtsent: Sergei Trofimov

Tootja: Diafilm OÜ

Esilinastus on plaanitud 2013. aasta jaanuari.