Reedel algusega kell 12 on võimalik kuulata Kenti Ülikooli sotsioloogiaprofessori Frank Furedi avalikku loengut teemal „What’s Distinctive About 21st Century Fear Culture?“. Professor Frank Furedi uurimistöö on viimastel aastakümnetel keskendunud hirmusotsioloogiale. Furedi uurib hirmu ajaloolisest ja ühiskondlikust vaatevinklist, analüüsides hirmu põhjusi, mõtestamisviise ja väljundeid erinevatel aegadel. Furedi järgi domineerib kaasaegses Lääne ühiskonnas nn hirmukultuur, riskitundlikkus ning umbusklik ja isegi halvakspanev suhtumine, kui keegi näitab üles vaprust või stoilisust. Frank Furedi tuntumad raamatud on „Culture of Fear: Risk Taking and the Morality of Low Expectation“, „Therapy Culture: Cultivating Vulnerability in an Uncertain Age“, „The Politics of Fear. Beyond Left and Right” ja „Invitation to Terror: The Expanding Empire of the Unknown“. Frank Furedi on ühiskondlikult aktiivne mõtleja, kes võtab tihti sõna ajakirjanduses. Furedi kohta võib pikemalt lugeda siit.

Samal päeval kell 14 kõneleb Sheffieldi Ülikooli inimgeograafia professor Danny Dorling teemal „Story of Inequality from Britain – How We Learn to Fear Each Other“. Tema teadustöö on Suurbritannias ja ka väljapool laiemat kõlapinda leidnud ning debatte tekitanud, kuna üks tema keskseid huvisid on sotsiaalne ebavõrdsus, selle põhjused ja mõju vaimsele ja füüsilisele tervisele, kuritegevusele, haritusele ja inimsuhetele ühiskonnas tervikuna. Dorlingi uurimistööde metodoloogiat väärtustatakse kõrgelt. Ta töötab välja uuenduslike kvantitatiivseid, eelkõige kartograafilisi, meetodeid, mille eesmärgiks on aga inimeste elukäikude sügavam mõistmine ning inimese ja tema elukeskkonna vaheliste seoste kaardistamine. Tema tuntumad raamatud on „Poverty, Wealth and Place in Britain, 1968 to 2005“ ning „Injustice: Why Social Inequality Persists“. Loe pikemalt siit.

Päeva lõpetab kell 16 algav Yale’i Ülikooli sotsioloogiaprofessori Jeffrey C. Alexanderi loeng „The Performative Revolution in Egypt“, kus Alexander vaatleb aasta alguses Egiptuses toimunud revolutsiooni kui hästi lavastatud teatrietendust ning analüüsib selle mõju nii Egiptuse poliitikale kui maailmale laiemalt. Jeffrey C. Alexander on üks juhtivaid mõtlejaid kaasaegses ühiskonnateaduses, ta on kultuurisotsioloogia ja sotsioloogilise neofunktsionalismi teerajaja. Mõned tema kesksed raamatud on „The Meaning of Social Life: A Cultural Sociology“, „Cultural Trauma and Collective Identity“ (kaasautorid Everyman, Giesen, Smelser, Sztompka) ning „The Civil Sphere“. Üldisema viljaka arutelu tekitas Alexanderi artikkel holokausti tähendusest ja mõtestamisest erinevatel perioodidel pärast Teist maailmasõda („On the Social Construction of Moral Universals: The „Holocaust“ from Mass Murder to Trauma Drama“). Jeffrey C. Alexanderi kohta saab lisainfot siit.

Kõik kolm loengut on ingliskeelsed (tõlketa) ning toimuvad Tallinna Ülikooli Tallinna saalis (Mare hoone, Uus-Sadama 5, M-218).

Teisipäeval, 26. juulil kell 14 on aga kõigil huvilistel võimlik kohtuda krimikirjanik Peter Robinsoniga, kes veab tänavust loovkirjutamise kursust. Suurbritanniast pärit, kuid juba aastaid Kanadas elav Robinson on ka eesti keeles ilmunud inspektor Banksi sarja looja, kes oma kriminaalromaanidega on pälvinud mitmeid auhindu. Teisipäevasel kohtumisel lugejatega jagab Robinson oma kogemust kirjutamisprotsessist ning kõneleb lähemalt ka enesest. Robinsoni kohta saab pikemalt lugeda ka siit. Kohtumine toimub Mare hoone ruumis M-134 (Uus-Sadama 5, I korrus).

Suvekooli avatud loengutele on oodatud kõik huvilised. Eelregistreerumine ei ole vajalik.