Märtsikuul saavutas Roomas Santa Cecilia konservatooriumis õppiv sopran Arete Teemets 65. Spoleto rahvusvahelisel noorte ooperilauljate konkursil III koha, misjärel kõik viis selle võistluse paremat said kaheaastase lepingu Spoleto ooperiteatriga. Konkursi žürii tööd juhtis Teresa Berganza.

Spoleto teater, algkeelse nimega Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto „A. Belli“, on alustanud juba oma 65. hooaega, kus ka Arete Teemets kaasa tegi.

Avaõhtuks oli kontserdikava „Eine kleine Rossinimusik“ 12. ja 13. augustil Gioachino Rossini aariatest ja lauludest, mille vahele loeti temast säilinud kirju. Kontserdipaigaks oli endise San Nicolò kiriku hoonetekompleksis rajatud kultuurikeskus Complesso Monumentale di San Nicolò. Eesti sopran esitas seal neli teost: "D´amore al dolce impero" ooperist „Armida“, "Non si da follia maggiore" ooperist „Türklane Itaalias“, "Giusto ciel in tal periglio" ooperist „Maometto II“ ja lõpetuseks laulu "La Promessa“.

16. ja 18. septembril teeb Arete juba oma debüüdi teatris Leonardo Leo intermetsos "La Zingaretta" („Mustlanna“). „La Zingaretta“ etendused toimuvad San Nicolò keskuse Piccolo Teatro laval.

Arete kirjutab Spoletost: „Rossini etendus sai kriitikutelt lehtedes hea tagasiside. Leonardo Leo intermetso sündis aga ooperi "Argene" jaoks ning tuli esimest korda ettekandele 1731. aasta suvel. Hiljem pole seda teadaolevalt rohkem esitatud ning meil on suur au teha selle kaasaja esiettekanne. Teos on kirjutatud kolmele tegelasele: Lisetta (sopran) – kaval mustlastüdruk, Riccardo (bariton) – rikas vanamehest kaupmees, kolmas tegelane on Riccardo teener ja ühtlasi Lisetta tegelik armastatu ning kaasosaline (tummroll). See etendus kuulub 32. Segni Barocchi Festivali programmi.

18. septembri õhtul kell 20.30 leiab Spoleto ooperiteatris aset aga maailmakuulsa baritoni Renato Brusoni juubelikontsert, millega suur maestro tähistab 50 aasta möödumist oma lauljatee algusest ja Spoleto konkursi võidust. Kevadel andis ta meile kümme päeva kestnud meistrikursuse, mille käigus valis juubelikontserdi jaoks endaga laulma mõned meist konkursi võitjatest ning ka mina sain selle au osaliseks. Laulan Brusoniga tertsetti Verdi „Trubaduurist“. Just selle ooperiga debüteeris vanameister siin Spoletos pool sajandit tagasi ning Leonorat laulis temaga siis Katia Ricciarelli. Kontserti dirigeerib Carlo Palleschi.“

20. septembril esietendub Spoleto ooperiteatris aga Puccini „Madama Butterfly“, kus Arete Teemetsa kanda on Kate Pinkertoni roll. Sellega esinetakse peaaegu iga päev kuni 1. oktoobrini Umbria regiooni erinevates teatrites. Esimesed kuus etendust (sh kahel hommikul ka kooliõpilastele) antakse aga kodus Teatro Nuovos, mis nüüd kannab Gian Carlo Menotti nime. 1864. aastal avatud uhkes teatris on neli rõdu ja 800 istekohta. Itaalia-ameerika nimekas helilooja Gian Carlo Menotti asutas Spoletosse 1958. aastal nn kahe maailma festivali (Festival dei Due Mondi), kus aastakümneid tutvustati nii ameerika kui itaalia noori lootustandvaid muusikuid. 24. juunist kuni 10. juulini toimus festival ka tänavu, juba 54. korda.

Alustati Teatro Nuovos Menotti ooperi „Amelia läheb ballile“ etendustega, mis läksid veel mitmel korral. Lõppkontsert „Viva l'Italia“ toimus Toomkiriku esisel väljakul ja pühendati Itaalia riigi 150. aastapäevale üleni Verdi muusikaga kavas, mida dirigeerisid James Conlon ja Maurizio Benini. Ja 7. juulil pühendati samas „Concerto per Gian Carlo“ maestro Menotti 100. sünniaastapäevale.

2010. aasta suvel tuli Arete Teemets võitjaks vaimuliku muusika kategoorias esmakordsel „Santa Chiara“ konkursil Napolis, kus osalejaid oli 63. Tänavu Spoletos oli pikkade traditsioonidega konkursile tulnud 85 noort lauljat 11 riigist. 1985. aastal sündinud Aretel on muusikakoolist pianistidiplom, meie muusikaakadeemia lõpetas 2009. aastal aga lauluklassis ning asus õppima Roomas Santa Cecilia konservatooriumis samuti laulu erialal.