Juba rongist maha astudes tabab unine turistipilk kohalikud, kellel on käes paar fotot ja silt venekeelse kirjaga: korter. Korterite hinnad ööpäevaks algavad mõnekümnest eurost ja ulatuvad saja euroni, kuid seejuures pole oluline, kui suur seltskond korterisse saabub. Seega võib ühe inimese kulutus jääda ka kümmekonna euro juurde.

Väike lisaraha

Ennast tädi Ljudaks kutsuda paluv Ljudmila pakub tuba oma eramajas, mis jääb Donetski ilusast Donbassi staadionist ligikaudu veerandtunnise jalutuskäigu kaugusele. Proua elab koos abikaasa ja lapselapsega kõrge metalltaraga ümbritsetud majas ning külaliste jaoks on tal anda elutuba laia voodi ja kohaliku standardi järgi viisaka televiisoriga – 40 euro eest. „Nii me siin elame, raha suurt ei teeni ja sellega ongi meil võimalik lisaraha teenida,” selgitab Ljuda. „Eelmiste mängude ajal oli meil siin kaks noormeest Moskvast ja ega neid turiste siia muul ajal eriti ei satu.”

Kõik käib vene keeles

Muidugi on välismaalasel ülioluline osata Ukrainas vene keelt, sest pea kõik korteripakkujad eelistavad rääkida selles keeles.
Seda teeb ka Ljuda ja eestlase otsa sattumine muudab ta erakordselt jutukaks. „Ma käisin mõnikümmend aastat tagasi Tallinnas ja mulle väga meeldis. Räägitakse küll, et eestlased on ebaviisakad ega suhtle sinuga, aga mina sain küll nendega hästi läbi,” räägib proua kuldhammaste välkudes. „Eks me kõik nüüd üritame endale siin natukenegi EM-iga raha teha, kuid taksojuhid küsivad turistidelt ikka õudseid summasid. Me sõidame „marsrutkaga” minu maja juurde 15 minutit, aga nemad küsivad selle eest 450 grivnat (45 eurot) – õudus!”

Donetsk on konkurentsitult kõige koledam linn nelja finaalturniiri võõrustava asukoha seas – kõige tavapärasemad paneelelamud valitsevad linnapildis ja erinevalt näiteks Harkivist on ka staadionist näiteks kilomeetri kaugusele jäävad alad justkui teisest maailmast.
Ühes sellises paneelmajas elab Sveta koos abikaasa ja väikse tütrega.
Kolmetoalises korteris on neil pakkuda täiesti tasuta magamiskoht elutoa põrandal.

„Vabandan, et magamiskoht põrandal on, kuid kui mujale tõesti minna pole, siis siin saab magada ikka kuidagi,” ütleb Sveta vabandavalt. Sveta otsib välismaalastest öömajalisi enda sõnul kas või sellepärast, et oma suhteliselt kehvakest inglise keelt parandada, mille taseme pärast palub ta jälle vabandust.



ODAVAM OLLA EI SAA

Tasuta elamine

Hotellipidajate üüratu kasumijanu tekitas kogu Ukrainas olukorra, kus kohalikud pakuvad välismaalastele tasuta öömaja, ja see toimib laitmatult. Internetiküljele kuulutuse panemise järel hakkavad paar tundi hiljem pakkumised tulema. „Tere. Mul on pakkuda tuba enda majas, mis asub Konstantinovkas, 40 minutit sõitu Donetskist,” kirjutab esimesena Michael.

Samamoodi sadakonna kilomeetri kaugusel Donetskist pakub enda elamist Aleksandr. Tema korter asub nimelt Mariupolis, mis tähendaks rongiga sõitmist, kuid taas on elamine tasuta.

Michael kutsub võõramaalasi külla, kuna kümne aasta eest Ukrainasse kolinud inglasest arvutianalüütikul pole ukrainlastega suurt millestki rääkida. „Mulle meeldib ka vahepeal juua, aga see, kuidas kohalikud joovad, on ikka liiast,” selgitab ta naerdes.

Tema jaoks pole vahet, kui kauaks külalised jäävad, sest kolmeliikmelisele perele jääb maja nii ehk naa suureks. „Tule, millal sobib, anna aga teada, et ma saaks sulle rongijaama vastu tulla,” ütleb ta enne meie saabumist.