Ajakirjanike, jalgpallikoondiste kaptenite ja peatreenerite ühisel hääletusel valitava aasta parima jalgpalluri valimisel pole paika pandud ühtseid kriteeriume, mille järgi otsust langetada. Tõsi on aga see, et kõigil kolmel kandidaadil on selja­taga harukordselt hea hooaeg, mistõttu võib arvata, et tänavune hääletus on tasavägisem kui varem.

Hispaania ülemvõim

Andrés Iniesta kasuks räägib vaieldamatult tema esitus suvisel EM-il, kus ta aitas Hispaanial võita Euroopa meistritiitli ja valiti ka finaalturniiri parimaks mängijaks. Kuigi ka Barcelona eest on Iniesta väsimatu mootorina teinud suurepärase hooaja, ei õnnestunud Barcal sel aastal võita ei kodust kõrgliigat ega ka Meistrite liigat, kuigi neil on siiski ette näidata Hispaania karikas.

Cristiano Ronaldo seevastu aitas Madridi Realil jõuda Hispaania meistritiitlini, lüües hooaja jooksul võimsad 60 väravat. Ta säras ka EM-il, kus Portugal jõudis välja poolfinaali. Kuid kuigi tema klubil õnnestus Barcelona meistrisarjas alistada, ei ole tal individuaalselt sel aastal õnnestunud Messi saavutusi ületada.

Kihlveokontorites kindlaks favoriidiks tõusnud Lionel Messi ei saanud EM-il kaasa teha, seetõttu pole tal vähemalt selles osas võimalik võistelda ei Iniesta ega Cristiano Ronaldoga. See-eest on tal aga ette näidata midagi muud erakordset, ja need on 82 väravat, mis ta jaanuari algusest on nii koondise kui ka klubi särgis suutnud lüüa. Kui tal õnnestub tänavu võrku saata veel vaid kolm tabamust, kordab ta seni sakslase Gerd Mülleri juba 40 aastat püsinud rekordit: 85 väravat kalendriaasta jooksul.

Algses 23-liikmelises nimekirjas, mille seast valik tehti, oli kokku seitse hispaanlast. Tervelt kaksteist pallurit mängivad aga Hispaania liigas – nagu ka kõik kolm finalisti. FIFA peasekretär Jérôme Valcke ütles: „See annab vaid tunnistust sellest, kui tugev on Hispaania jalgpall. Nägime taas kord, mida nad tegid EM-il, ja nüüd ootame huviga, mis hakkab juhtuma konföderatsioonide karikavõistlustel.”

Ka maailma parima treeneri kandidaatide seas oli Hispaania tugevalt esindatud. Esikolmikusse kuuluvad selles kategoorias Hispaania koondise loots Vicente del Bosque, endine Barcelona peatreener Pep Guardiola ja Reali juhendaja José Mourinho.

Parima naisjalgpalluri auhinnale püüdlevad brasiillanna Marta ja ameeriklannad Abby Wambach ja Alex Morgan.

Parima värava eest antavale Puskase auhinnale kandideerivad Radamel Falcao, Neymar ja Miroslav Stoich.