Otsa tegi möödunud aasta kevadel lahti Iirimaa. Siis teatas valitsus, et seatakse sisse spetsiaalsed skeemid, kuidas EL-i piiride tagant tulevad varakad inimesed võiksid teatud summast loobudes saada vastutasuks Iirimaa elamisloa. Võimalusi vahetuskauba tegemiseks on mitu: näiteks teha 500 000-eurone annetus „kunstidele, spordile, tervishoiule või haridusele”. Või siis investeerida vähemalt miljon eurot riskikapitalifondi, mis rahastab Iiri päritolu ärisid.

Ka võib miljoni vahetada elamisloa vastu, kui pool sellest investeerida Iirimaa valitsuse võlakirjadesse ja teine pool kinnisvarasse. Muide, eriti teretulnud on need, kes suunavad oma kinnisvarainvesteeringu buumiaja ehitistesse, mille pangad kriisi saabudes võlgnikelt ära võtsid ja mis lõpuks valitsuse kätte jõudsid, sest pangad vahetasid need varad omakorda valitsuse toetussüstide vastu.

Hea idee leiab ikka mitu kasutajat. Nii ei läinud palju aega, kui Portugali valitsus sai mullu sügisel samasuguse inspiratsiooni raha meelitamiseks oma raskustes majanduse toetamiseks.

Poole miljoni euro eest saab kätte elamisloa, kui investeerida see raha kinnisvarasse. Samuti avab terve EL-i uksed miljoni euro suurune investeering Portugali ettevõttesse. Hakkama võib saada ka väiksema summaga, kui investor oskab sellega luua Portugalis vähemalt 30 töökohta. Esialgu annab Lissaboni valitsus need tingimused täitnud inimesele resideerimisloa kaheks aastaks. Kuid elamisluba võidakse muuta pärast seda püsivaks või pakkuda koguni kodakondsust, kui raha on kenasti kahe aasta jooksul Portugalis hoitud.

Aastavahetusel tuligi uudis, et Hispaania valitsus loodab Euroopa Liidu elamislubade äri rongist mitte maha jääda. Nähtavasti on Madridis otsustatud varem sama teed käima hakanud kriisiriikide pakutavatele elamisloapakettidele kõva konkurentsi pakkuda. Seal nimelt tahetakse kehtestada reegel, et investor peab kinnisvara ostma ainult 160 000 euro eest, et saada valitsuselt vastutasuks hinnatud paberid.



Hispaania meelitab

Saksa ajaleht Die Zeit kirjutas palju tähelepanu äratanud kinnisvaraoksjonist Rio de Janeiros. Kinnisvaraagendid pakkusid müügiks ligi tuhandet eri objekti Portugalis, kuid majad polnud üldse põhiline teema. Selle asemel keskendusid nii müüjad kui ka ostjad elamisloale.

Portugali valitsus ongi välja kuulutanud, et kavatseb elamisloaäri turundada eelkõige vanades kolooniates: Brasiilias, Angolas ja Mosambiigis. Erinevalt finantshätta sattunud Portugalist on nende arenevate majanduste käekäik olnud kriisi ajal palju helgem ning neis on tekkinud reisida ihkav ja varakas hulk inimesi.

Hispaania seevastu on pööranud oma pilgu Venemaa ja Hiina rikkurite poole. Vene võimud on taolist kaupa palavalt tervitanud. Moskva suursaadik Madridis Juri Kortšagin ütles Hispaania uudisteagentuurile EFE-le, et kindlasti leiduks veel rohkem venelasi, kes Hispaaniasse investeeriks, kui nad saaksid vastutasuks elamisload.