Ta pole neis ettepanekutes üksi. ka sotsiaaldemokraadid tegid ettepaneku läinud aasta lõpul tõsta kõigile tulumaksu protsendi võrra ning üle tuhande euro suuruselt tulult 5 protsendi võrra. Maksuvaba tulu tõusust polnud selles ettepanekus juttugi.

Seega põhiküsimus on, kas tööjõu maksude alandamine suurendab ühiskonnas heaolu ja inimeste jõukust või tuleb eesmärgis seada inimestelt raha kokkukogumine, et seda siis laiali jagada.

Suurem maksukoormus töötegemiselt ei ole majanduskasvu allikas. See hoopis takistab töökohtade loomist. Eesti suhteliselt kõrget tööjõumaksude taset on meie konkurentsivõime probleemina välja toodud pidevalt. Ka jõukust ei saa ühiskonnas saavutada läbi suurema maksustamise.

Eriti jabur on loota ühiskonnas saavutada heaolu kasvu läbi nn karistava maksustamise, mida püütakse õigustada õigluse sildi alla. Tegelikult on see hoopis ebaõiglust suurendav poliitika. Täiendav maksukoormus suurema sissetuleku pealt, täiendav maksukoormus koduomanikele? Tänan, ei.

Mul on hea meel, et Savisaar taganes oma kodumaksu poliitikast läinud aastal, kui andis järgi seoses üleriigilise kodude maamaksu kaotamisega ning tegi seda samuti Tallinnas.

Maksuvaba tulu kasvul on kahtlemata ka sotsiaalpoliitiline dimensioon, sellele on OECD tähelepanu juhtinud. sel on tugev moraalne alus- toetada inimese toimetulekut oma sissetulekutest elamiseks, mitte võtta seda raha ära, et siis jagada riiklike subsiidiumidena tagasi.

Savisaar eksib ka selles, otsekui parempoolsel poliitikal ei ole sotsiaalset dimensiooni. Konservatiivne sotsiaalpoliitika põhineb väärtuste tunnustamisel: aidata neid, kes on nõrgemad; luua inimestele võimalused toimetulekuks ja oma tööga heaolu loomiseks. Meie eesmärk ei ole aga hoolekanderiik, mille eesmärgiks on võimalikult suurte ümberjagamisega muuta inimesed sotsiaalsõltlasteks.

Parempoolne heaolupoliitika lähtub tõdemusest, et heaolu loob majandusareng, mitte majandust kahjustavad sammud. Pikemas sihis kõige tähtsam sotsiaal- ja majanduspoliitika on hariduspoliitika. Hariduse kvaliteet ja kättesaadavus määravad meie jõukuse taseme siin regioonis lähikümnenditel. Me ei tohi karta selles vallas otsuseid langetada.