Kevadel saab nõgesest väge
Eesti lugudest, ennekõike Helle Karise filmiversioonidest meenub esimesena „Nukitsamees”, kus Iti ja Kusti nõiamoori juures sigadele nõgeseid ette kandsid, aga nõgesed ei lõppenud otsa.
Teises Karise filmis „Metsluiged”, mis põhineb Hans Christian Anderseni muinasjutul, põimis kuningatütar Eliise oma 11 luigeks nõiutud venna päästmiseks nõgesekiust 11 särki.
Nõgesekiust tehtud rõivaesemeid on tõepoolest leitud pronksiaegsetest matmispaikadest, ammu enne seda, kui kanepi- ja linakiud pildile ilmusid.
Rahvameditsiini järgi saab saunas nõgesevihaga valutavaid liigeseid nuheldes valust ja paistetustest lahti. Tasub siiski viht enne kuumast veest läbi loksutada, et nahk pärast vihtlemist kupla ei läheks.
Tollesama vihaleotusveega saab aga kenasti juuksed särama ja peanaha kõõmast vabaks. Kevadsuvel, kui erinevad õietolmuallergiad inimesi kimbutavad, aitab nõgeses sisalduv histamiin sümptomeid leevendada. Nii et kümnepäevane nõgeseteekuur ei aita mitte ainult talvist vitamiini- ja mineraalide puudust leevendada, vaid hoiab ka allergiad kontrolli all.
Kallis umbrohi
Liialdada muidugi ei maksa – kuuldavasti oli Milarepa, tiibeti poeet ja pühak, toitunud lõpuks oma üksinduses veedetud aastatel ainult nõgestest, seetõttu muutusid ta nahk ja juuksed roheliseks.
Toitumisteadlased kiidavad nõgest, eriti tema juuri kui meeste tervise üht parimat sõpra – tõstvat potentsi ja aitavat ennetada eesnäärmehädasid. Igatahes tasub praegu nõgest, rahvakeeli ka vanapoisimusi, seda täitsa vabalt ja tasuta saadaval olevat ravimtaime kuivatada ja sügavkülmutada, siis pole vaja sügisel Soome ökotalu ökonõgest osta ja 30-grammise paki eest 7 eurot ja 75 senti maksta. Tõesti, just niisugust hinda küsitakse Frantsila veebipoes.
Talita nõgestega samamoodi kui pastakastme puhul ja sega meelepärane kogus võis kergelt läbi praetud nõgeseid valmis keedetud tatra hulka.
Serveeri koos kodujuustukastme ja värske kurgi ja redisega!
•kolm suurt peotäit noori nõgeseid (pärast kuumast veest läbilaskmist ja kuivaks pigistamist jääb sellest järele üks kobe kämblatäis)
•100 g mandlilaaste
•1 tl kuivatatud punet ehk oreganot
•üks peotäis peeneks hakitud murulauku või karulauku
•125 g tops maitsestamata toorjuustu
•300 ml kohvikoort
•soola-pipart
•paar spl võid nõgeste praadimiseks
•oliiviõli serveerimiseks
Pane kummikindad kätte ja püga nõgest ainult tipust ehk u 10 cm noori kasvusid. Pese nõgesed puhtaks, tõsta kaussi ja vala keeva veega üle. Mõne minuti pärast on nõgesed oma tigeduse kaotanud ja edasi võid nendega talitada ilma kummikinnasteta. Vääna vesi välja. Vahepeal pane meelepärane pasta keema: tagliatelle’d, linguine’id, penne’d, spagetid – kõik sobivad hästi. Haki nõgesed peeneks. Aja pann kuumaks ja prae nõgeseid võis mõni minut, siis viska pannile peeneks hakitud murulauk/karulauk ja lisa pune, vala peale koor ja sega hulka toorjuust – juust sulab ja kaste pakseneb kiiresti. Maitsesta soola ja pipraga ning serveerides lisa veel törtsuke oliiviõli.