Kuigivõrd, vast nii umbes kolmandiku ulatuses. Näidendit inglise keeles ümber kirjutama hakates tekkis mul võimalus käsikirja põhjalikult redigeerida ning vabaneda neist probleemidest, mis näidendi eestikeelset varianti vaevama kippusid. See on üsna tavapärane protsess ja ühe käsikirja arendamise juures kaunis igapäevane.

Kas oli olemas surve „Järgmise vooru“ ameerikalikumaks kohandamisele?

Mingit survet pole olnud, kuigi on selge, et ühe loo teise kultuuriruumi viimine tingib mõningaid kohandusi. Inglisekeelse versiooni kallal töötades viisin ma need kohandused oma oskuste ja teadmiste piires ka sisse. Metafoorid ning kultuurilised referentsid, mis töötavad Eestis, ei pruugi töötada Ameerikas ja vastupidi, see on täiesti selge.

Ameerikas kipuvad igasugu usinad kontorid inimestelt autoriõigusi enda kätte korjama. Kas „American Monkey“ üle otsustamine on sinu käest Ameerikasse kolinud?

Autor on teatrimaailmas üsna püha lehma staatuses, minuga peetakse absoluutselt iga võimaliku sammu üle nõu. Oluline on ehk teada, et võrreldes televisooni või filmiga on ühe näidendi monetaarne väärtus Ameerikas peaaegu olematu. Teatriproduktsioonid maksavad pöörast raha ning publikut on vähemalt Off-Broadway'l järjest keerulisem saali saada. Samas on selge, et New Yorgis on oma tööde tutvustamisel vaja abi ning mul on õnneks üsna mitu produtsenti, kes minu näidendisse usuvad ja kelle tubli töö tulemusel "American Monkey" ka New Yorgis „industry reading“ nimelise sündmuseni jõudis.

Kui raske on jõuda selleni, et Broadwayl toimub „industry reading“, mis on tüki edasise leviku üheks heaks eelduseks?

Väga raske. Mul on olnud lihtsalt õnne, sest teatrikompaniid ja produtsendid saavad liialdamata tuhandeid käsikirju aastas. Selle hetkeni jõudmist, mil toatäis Broadway produtsente su näidendi lugemist kuulavad, peetakse kahtlemata saavutuseks.

Milline on tagasiside 30. sept toimunud ürituselt?

Väga põnev. Aga ma eelistan kaagutada peale muna munemist. „Industry reading“ on ju pelgalt showcase ning selle üle, kas minu näidend ka reaalse produktsioonini jõuda võiks, on praegu veel
väga vara spekuleerida.