Viimases saab ministriga üksnes nõustuda. Küsimus pole praegu selles, et Lang oleks oma ministeeriumi tingimata halvasti juhtinud. Kultuuri­inimesed kiidavad, et pigem on ta suutnud enda valdkonda raha juurde tuua. Küll aga ootab kiiret tegutsemist ministrit vallanud absoluutse võimu tunne. Kes annab talle selliseks enesekindluseks aluse?

Loomeliidud mitte. Toetajaid oma plaanidele leiab ta kultuurieliidi seast käputäie. Valijate tahtest ka rääkida ei saa, sest Eesti peamise kultuurilehe ümberkorraldamise plaani ei käidud välja üheski valimiskampaanias. Ka kohalikel valimistel saadud 29 häält ei räägi mingist poolehoiust. Kes siis veel? Partei tagatuba? Aga isegi sealsed juhtfiguurid eitavad kategooriliselt oma osalust. Tähendab, minister lihtsalt otsustas, et kui koalitsioonilepe andis juba valdkonna, küll annab ka õiguse „pärisorje” omatahtsi kamandada?

See oleks tegelikult parem variant, kui et osutuvad tõeks teooriad Reformierakonna soovist saada ka endale lojaalset ajalehte ja suukorvistada riigilt toetust saavat meediat. Kuigi teise sama partei ministri Jürgen Ligi väited, et ka Eesti rahvusringhääling vajab peremeest, viitavad just sellesse suunda.

Langi soololend ongi seadnud tema enda erakonna vägagi küsitava kasu nimel tule alla. Vaevalt ka seal suudavad kõik mõista, miks tuleb seada end vabatahtlikult märklauaks jõudemonstratsiooni tõttu, mille ettevalmistamisest neil aimugi polnud. Veelgi enam, minister on juhtumi puhul vassinud määral, mis annab igale mõtlevale inimesele aluse süüdistada teda valetamises ja teeb seega tahtmatuteks moraalseteks kaassüüdlasteks ka tema parteikaaslased.

Valetamise ja ülalt-alla ülbe juhtimise täiesti teadlikuks toetajaks võib saada aga Reformierakonna koalitsioonipartner IRL. Ent neil on võimalik oma käed puhtaks pesta, kui nad Langist pärast temaga täna hommikul kella üheksaks määratud kohtumist lahti ütlevad. Tund aega hiljem lubavad sotsiaaldemokraadid algatada ministri umbusaldamise. Saadikutelt, erakondadelt, aga ka Langilt endalt ootaks täna olulisi moraalseid valikuid.