Snowdeni panust oodatakse europarlamendi justiitsasjade ja kodanikuvabaduste komisjonis pool aastat koostatud raporti tarvis, mis lahkab just tema leketest avalikkuse ette tulnud massilise jälitustegevuse mõju Euroopa kodanikele.

Kuid täna Brüsselis europarlamendi kolleegidel külas olnud USA kongressi delegatsiooni juht, esindajatekoha luureasutuste komisjoni esimees Mike Rogers, ei varjanud oma täielikku hukkamõistu sellele otsusele.

"Ma ei ütle teile, mida ma täpselt sellest arvan, sest see ei kannataks trükimusta!" teatas Rogers pärast kohtumist Brüsselis korraldatud pressikonverentsil emotsionaalsel toonil.

"Isiklikult ma ei usu, et see otsus tõstaks selle kogu [europarlamendi - R.P.] väärikust.. pidada vestlust inimesega, kelle tõttu on ohus USA sõdurid Afganistanis," sõnas ta. "Samuti on ju selge, et selline üritus võib USA-s kutsuda esile Euroopa suhete osas mittevajalikke reaktsioone," märkis ta lisaks päris ähvardaval toonil.

Europarlamendi sisesel hääletusel Snowdenile kutse esitamise üle hääletati maha Briti konservatiividest europarlamendi valjud protestid. See on ka mõistetav, sest Snowdeni paljastused ei pannud halba valgusesse mitte üksnes USA NSA-d, vaid ka Briti signaalluure keskust GCHQ-d.

Peaminister David Cameroni konservatiivide ridadesse kuuluv europarlamendi saadik Timothy Kirkhope avaldas suurt rahulolematust europarlamendi uurimistöö osadega. "Oleme häiritud mõnede kolleegide USA ja Suurbritannia vastasest retoorikast. Samuti oleme häiritud mõningate tunnistajate valiku üle," ütles Kirkhope. "Eriti häiritud oleme Snowdenile tunnistamiseks kutse esitamise üle ja ma olen teinud endast parima, et see tagasi võetaks," täpsustas Briti konservatiiv mõrult. "Meid külastanud USA kongressi delegatsiooni vaateid tuleks ikkagi arvesse võtta."

Europarlamendi justiitsasjade ja kodanikuvabaduste komisjoni raporti eest vastutav Briti leiboristist saadik Claude Moraes vastas Eesti Päevalehe küsimusele, kuidas ta USA kriitikat võtab, et kongressi liikmetel on õigus oma vaadetele. "Aga europarlament langetas Snowdenit kutsudes enamuse otsuse. USA kongressil on õigus oma vaadetele ja teatavasti ei pea nad Snowdenit vilepuhujaks. Kuid ka USA-s endas on selles osas teisigi vaateid," sõnas Moraes